Home / SVET / Vatikán podpísal s Čínou významnú dohodu, biskupov bude schvaľovať pápež

Vatikán podpísal s Čínou významnú dohodu, biskupov bude schvaľovať pápež

BRATISLAVA 22. septembra (WebNoviny.sk) – Vatikán podpísal s Čínou významnú dohodu o vymenovaní biskupov. Otázka vymenovania čínskych biskupov bola centrom sporu medzi Pekingom a Svätou stolicou už niekoľko desaťročí, odvtedy, čo v roku 1951 prerušili diplomatické vzťahy.

Dočasnú dohodu“ podpísali v Pekingu námestník čínskeho ministra zahraničia Wang Čchao a vatikánsky podsekretár pre štátne záležitosti monsignor Antoine Camilleri.

Odporúčame:
Foto: Pápež František prišiel do Litvy, pripomenie si sté výročie nezávislosti pobaltských štátov

Peking dlho trval na tom, že musí schváliť vymenovanie biskupov v Číne, čo je v rozpore s katolíckym pravidlom, že je to rozhodnutie pápeža. V krajine je okolo desať miliónov katolíkov, ktorí buď navštevujú štátom schválené kostoly alebo praktizujú svoju vieru v ilegálnych kongregáciách oddaných Vatikánu. Predpokladá sa, že na základe novej dohody budú v budúcnosti biskupov navrhovať čínske úrady a potom ich bude schvaľovať pápež, informuje redaktor BBC James Reynolds.

V rámci dohody pápež František uznal sedem biskupov menovaných Pekingom. Okrem nich tiež uznal biskupa, ktorý vlani zomrel. František vyjadril nádej, že dohoda „umožní prekonanie rán z minulosti“ a prinesie zjednotenie katolíkov v Číne. Peking sa zas vyjadril, že dúfa, že dohoda povedie k zlepšeniu vzťahov s cirkvou.

Kritici, medzi ktorými je aj hongkonský arcibiskup, tvrdí, že uzavretie dohody s Komunistickou stranou je zrada zo strany Vatikánu. Ako pripomína spravodajský portál BBC, Vatikán v oznámení dohody nespomínal Taiwan, ktorého je jediným európskym diplomatickým spojencom a ktorý Čína považuje za odtrhnutú provinciu. Tchaj-pej tvrdí, že ho Rím uistil, že dohoda nie je „politickej alebo diplomatickej povahy“ a neohrozí ich 76-ročný diplomatický vzťah.

Viac k témam: cirkev, Vatikán
Zdroj: Webnoviny.sk – Vatikán podpísal s Čínou významnú dohodu, biskupov bude schvaľovať pápež © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Americké zbrane pre Ukrajinu už sú v Nemecku a Poľsku, medzi prvými dodávkami budú granáty

Spojené štáty americké chystajú dodať Kyjevu nový balík vojenskej podpory.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *