Home / SLOVENSKO / Súd neschválil žiadosť o obnovu konania odsúdenému starostovi z Kysúc

Súd neschválil žiadosť o obnovu konania odsúdenému starostovi z Kysúc

BANSKÁ BYSTRICA 21. septembra (WebNoviny.sk) – Senát na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici zamietol žiadosť odsúdeného starostu Horného Vadičova Vladimíra Káčeríka o obnovu konania ako neodôvodnenú.

Káčeríka v máji minulého roka súd uznal za vinného zo zločinu subvenčného podvodu v súbehu so zločinom poškodzovania finančných záujmov európskeho spoločenstva a vymeral mu päť a pol roka odňatia slobody nepodmienečne. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Odpad odvezený iba fiktívne

Káčerík ako starosta v máji 2010 uzavrel s Ministerstvom výstavby a regionálneho rozvoja SR zmluvu na poskytnutie nenávratného finančného príspevku v súvislosti s projektom „Komplexná regenerácia centrálnej zóny obce Horný Vadičov“. V júni 2011 požiadal o vyplatenie viac ako 135-tisíc eur a v októbri toho istého roku požadoval takmer 410-tisíc eur.

Odporúčame:
Sudca poslal do väzby Jaroslava, ktorý plánoval úkladnú vraždu

Financie mali kryť náklady na uloženie, odvoz a skládkovanie stavebného odpadu. K žiadosti starosta priložil aj príslušné faktúry od firmy Rekon a ďalšie doklady. V skutočnosti však údaje neboli pravdivé a odpad neodišiel na deklarovanú skládku.

Napríklad 77 sprievodných lístkov pre skládkovanie odpadu v Bytči-Mikšovej bolo fiktívnych, rovnako i protokol o odovzdaní odpadu zo stavieb. Fiktívne doklady zabezpečil konateľ subdodávateľskej spoločnosti Stavstroj Peter M. a na sprievodné lístky dopísal 1 185 ton fiktívne odvezeného odpadu. Doklady Peter M. podpísal a odovzdal starostovi, čím mu poskytol pomoc pri spáchaní trestnej činnosti.

Odporúčame:
Z obzvlášť závažného zločinu vraždy ide obvinený senior do väzby

Vladimír Káčerík podal žiadosti a ministerstvo vyplatilo obci takmer 51-tisíc eur, ktoré starosta potom preplatil stavebným spoločnostiam. Tým, že financie starosta použil na iný ako stanovený účel, spôsobil celkovú škodu 50 913 eur, z čoho 45 553 predstavuje podiel eurofondov a 5 359 eur podiel zo štátneho rozpočtu.

Povinný zaplatiť polovicu

Starosta trestnú činnosť poprel, jeho spoluobžalovaný 41-ročný konateľ spoločnosti Stavstroj Kysuce vinu priznal. Preto súd ukladal rôzne tresty. Starostovi okrem nepodmienečného trestu a povinnosti nahradiť škodu uložil aj na päť rokov zákaz činnosti v orgánoch verejnej moci.

Odporúčame:
Poslancom slovenského parlamentu doručili obálky s chemickou látkou, zásielky zaistila polícia

Spoluobžalovaný konateľ dostal tri roky podmienečne s odkladom na skúšobnú dobu štyri roky s probačným dohľadom súdu. Každý z obžalovaných je povinný zaplatiť polovicu z celkovej spôsobenej škody 50 913 eur. Obžalovaný konateľ spoločnosti Stavstroj Kysuce sa voči verdiktu neodvolal a stanovenú škodu má nahradiť v skúšobnej dobe podmienečného odsúdenia.

Prvostupňový verdikt potvrdil Najvyšší súd SR, ale Káčerík do výkonu trestu nenastúpil. Požiadal o obnovu konania, ale mu nevyhoveli. Podal voči tomu sťažnosť, o ktorej rozhodne odvolací senát Najvyššieho súdu SR.

Viac k témam: Špecializovaný trestný súd SR, Vladimír Káčerík
Zdroj: Webnoviny.sk – Súd neschválil žiadosť o obnovu konania odsúdenému starostovi z Kysúc © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

NATO je predovšetkým mierová organizácia, nerieši medzinárodné konflikty použitím sily, vyhlásil Blanár

Slovensko si pripomína 20. výročie vstupu do NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *