Home / SVET / Ja nemám ministra spravodlivosti, sťažuje sa prezident Trump na Sessionsa

Ja nemám ministra spravodlivosti, sťažuje sa prezident Trump na Sessionsa

WASHINGTON 19. septembra (WebNoviny.sk) – Americký prezident Donald Trump neustáva v kritike svojho ministra spravodlivosti Jeffa Sessionsa. V rozhovore pre spravodajskú stránku Hill.TV, ktorý bol zverejnený v stredu, sa posťažoval, že Sessions zneužil dôveru, ktorú mu ako prezident dal, keď ho vymenoval na tento post.

Vyšetrovanie zastavené

„Som tak smutný z Jeffa Sessionsa… Ja nemám ministra spravodlivosti,“ lamentuje v najnovšom rozhovore Trump. Neskôr, niekoľko hodín po zverejnení tohto rozhovoru, už prezident svoj výrok poopravil. „Som z ministra spravodlivosti z viacerých dôvodov sklamaný. Ale ministra spravodlivosti máme,“ povedal novinárom na záhrade Bieleho domu.

Odporúčame:
Duda chce novú americkú vojenskú základňu v Poľsku, Trumpovi núka dve miliardy dolárov

Hlavným problémom medzi Trumpom a Sessionson je vyšetrovanie zasahovania Ruska do americkej prezidentskej kampane v roku 2016, ktorá Trumpa vyniesla do kresla prezidenta, pričom podľa amerických tajných služieb a zistení amerických vyšetrovateľov sa tak stalo s podporou Ruska. Trump desiatky ráz vyzýval Sessionsa, aby toto vyšetrovanie zastavil, pretože podľa jeho názoru škodí krajine, no Sessions to vždy odmietol.

Americká administratíva

Minister spravodlivosti na Trumpovu požiadavku opakovane odpovedal s tým, že on sám ani nemá právomoc zastaviť vyšetrovanie vedené tímom špeciálneho vyšetrovateľa Roberta Muellera. Sessions sa totiž už pred vyše rokom rozhodol sám od seba vzdať právomocí súvisiacich s prácou tohto tímu, ktorý odvtedy spadá pod námestníka ministra spravodlivosti Roda Rosensteina.

Odporúčame:
Poľsko si pýta zvýšenie vojenského zastúpenia od USA, Trumpovi sa návrh pozdáva

Sessions vtedy argumentoval, že nechce mať nič spoločné s vyšetrovaním údajného vzťahu Ruska so súčasnou americkou administratívou, ktorej je sám súčasťou. Práve to mu Trump nevie odpustiť a stále sa k tejto téme vracia. „Najprv zobral tú prácu (post ministra spravodlivosti – pozn. SITA) a potom povedal ´vzdávam sa právomocí´. Hovorím si: Čo je toto za človeka,“ povedal napríklad Trump v augustovom rozhovore v televízii Fox News.

Viac k témam: Donald Trump, prezident usa
Zdroj: Webnoviny.sk – Ja nemám ministra spravodlivosti, sťažuje sa prezident Trump na Sessionsa © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dobré vzťahy s Ruskom? Najskôr o 50 rokov, vraví expremiér Dzurinda

Podľa bývalého slovenského premiéra to bude trvať tak, ako vysporiadanie vzťahov medzi NSR a NDR.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *