Home / SLOVENSKO / V likvidácii výbušných zariadení má Slovensko svoje nezastupiteľné miesto, tvrdí Gajdoš

V likvidácii výbušných zariadení má Slovensko svoje nezastupiteľné miesto, tvrdí Gajdoš

BRATISLAVA 19. septembra (WebNoviny.sk) – Slovenská republika má aj dnes v likvidácii výbušných zariadení (EOD) svoje nezastupiteľné miesto a našim spojencom a partnerom máme čo ponúknuť.

Konštatoval minister obrany Peter Gajdoš na 5. ročníku výstavy NATO EOD Demonstrations and Trials, ktorú v stredu otvoril v priestoroch bratislavského výstaviska Incheba.

„Dôkazom toho je aj naša angažovanosť na Ukrajine, kde je Slovenská republika vedúcou krajinou v rámci Zvereneckého fondu NATO pre oblasť EOD a C-IED (likvidácia improvizovaných výbušných systémov, pozn. SITA),“ uviedol minister obrany. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

Špecialisti na najvyššej úrovni

Na tohtoročnej výstave NATO EOD Demonstrations and Trials sa zaregistrovalo viac ako 360 účastníkov z 22 krajín sveta. „Aj táto rekordná účasť svedčí o dôležitosti, relevantnosti a pridanej hodnote tohto projektu,“ doplnil minister. Náčelník Generálneho štábu OS SR genpor.

Odporúčame:
Vrtuľníky Black Hawk budú doplnené o guľomety, minister Gajdoš hovoril aj o Slovenských brancoch

Daniel Zmeko zdôraznil, že príslušníci OS SR sú v oblasti EOD špecialisti na najvyššej úrovni. „To sme dokázali aj tým, že máme na Slovensku nielen národné, ale aj medzinárodné centrum EOD. Potvrdzuje to aj nasadanie našich jednotiek a tímov pre túto oblasť v zahraničí, či už to bolo v Iraku, alebo v Afganistane,“ povedal.

Výstava nových technológií a trendov

Slovenská republika je od roku 2004 v rámci NATO vedúcou krajinou v oblasti EOD. Hlavnou témou tohtoročnej výstavy je “Multidisciplinárny prístup k EOD”. Podujatie je organizované Centrom výnimočnosti pre oblasť EOD v Trenčíne v spolupráci s centrami výnimočnosti v Španielsku a Nemecku, a to pod záštitou divízie NATO pre nové bezpečnostné hrozby.

Odporúčame:
Foto: Pellegrini bol na kontrole ministerstva obrany, Gajdoš ho informoval o trendoch aj nedostatkoch

Nové technológie a trendy v oblasti likvidácie výbušných zariadení (EOD) si môžu návštevníci pozrieť v rámci 5. ročníka NATO EOD Demonstrations and Trials v stredu 19. a vo štvrtok 20. septembra v priestoroch bratislavského výstaviska.

Viac k témam: Daniel Zmeko, Danka Capáková, NATO, Peter Gajdoš, výbušnina, výstava
Zdroj: Webnoviny.sk – V likvidácii výbušných zariadení má Slovensko svoje nezastupiteľné miesto, tvrdí Gajdoš © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

ITAPA Health&Care: Už len na entuziazme mladých lekárov nemôže stáť naše zdravotníctvo

Zastaraný obsah výučby a slabá príprava medikov do praxe. Chátrajúce nemocnice s biednym vybavením.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *