Home / SVET / Čína víta výsledok summitu Kim Čong-una a Mun Če-ina, ďalšie rozhovory by mohli uvoľniť napätie

Čína víta výsledok summitu Kim Čong-una a Mun Če-ina, ďalšie rozhovory by mohli uvoľniť napätie

PCHJONGJANG 19. septembra (WebNoviny.sk) – Čína privítala výsledok summitu juhokórejského prezidenta Mun Če-ina a severokórejského vodcu Kim Čong-una a podporuje ďalšie rozhovory, ktoré by viedli k uvoľneniu napätia medzi Kóreami.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Keng Šuang v stredu uviedol, že jeho krajina zaznamenala pozitívne účinky stretnutia na uvoľnenie vojenského napätia a podporu mierových rozhovorov, ako aj na proces denuklearizácie.

Odporúčame:
Aktualizované: Severná a Južná Kórea podpísali dohodu o spoločnej budúcnosti, obsahuje aj denuklearizáciu

Čína je najdôležitejším spojencom Severnej Kórey a dlho susednú krajinu vyzývala na odzbrojenie a na to, aby svoju pozornosť zamerala na hospodársky rozvoj. Krajina tiež hostila šesťstranné rokovania o denuklearizácii a trvá na tom, aby akékoľvek dlhotrvajúce dohody rešpektovali jej záujmy.

Čína tiež ostro vystupovala proti nasadeniu moderného amerického systému protiraketovej obrany v Južnej Kórei, čo posilňuje vojenskú prítomnosť Washingtonu v severovýchodnej Ázii. Podľa Číny to však ohrozuje jej bezpečnosť. Každý krok v snahe obmedziť severokórejský jadrový program preto môže vnímať, ako krok k odstráneniu daného systému, píše agentúra AP.

Viac k témam: denuklearizácia, Južná Kórea, Kim Čong-un, KĽDR Kórejská ľudovodemokratická republika, Mun Če-in, Severná Kórea, summit
Zdroj: Webnoviny.sk – Čína víta výsledok summitu Kim Čong-una a Mun Če-ina, ďalšie rozhovory by mohli uvoľniť napätie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajinské námorné drony dopravia tonu výbušnín na tisíc kilometrov, môžu udrieť takmer kdekoľvek v Čiernom mori

Súčasný dron Sea Baby sa podľa zástupcu SBU líši od predchádzajúceho modelu vzhľadom a technickými vlastnosťami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *