Home / SLOVENSKO / Sólymos dá preveriť nelegálnu skládku v Podunajských Biskupiciach a jej vplyv na podzemnú vodu

Sólymos dá preveriť nelegálnu skládku v Podunajských Biskupiciach a jej vplyv na podzemnú vodu

BRATISLAVA 19. septembra (WebNoviny.sk) – Ministerstvo životného prostredia (MŽP) zmonitoruje, či nelegálna skládka v bratislavských Podunajských Biskupiciach neohrozuje kvalitu podzemných vôd na Žitnom ostrove.

Na tento účel už envirorezort vyčlenil 40-tisíc eur. Novinárov o tom v stredu informoval minister životného prostredia Lászlo Sólymos, podľa ktorého ochrana zdrojov podzemných vôd patrí medzi priority envirorezortu. Geologické práce na skládke vykoná Štátny geologický ústav Dionýza Štúra.

Vrty určia ohrozenie vodných zdrojov

V okolí nelegálnej skládky v Podunajských Biskupiciach geológovia do polovice októbra spravia štyri až päť nových hydrogeologických vrtov do hĺbky zhruba 30 metrov. Nové vrty pomôžu určiť potenciálne ohrozenie vodných zdrojov. Odobraté vzorky z vrtov budú analyzovať a na základe toho určia ďalší postup.

Odporúčame:
Minister Sólymos reaguje na kritiku vedcov, ochranári skontrolujú práce na riekach v Tatrách

„Ministerstvo pod mojím vedením presadzuje tvrdý boj za čistejšie a zdravšie Slovensko,“ vyhlásil Sólymos. Pripomenul, že MŽP zvyšuje pokuty za nelegálne skládky. Napríklad novela zákona o vodohospodársky chránených oblastiach, ktorá je v parlamente, zavádza pokuty až vo výške 165-tisíc eur.

„Niekedy však ani prísna envirolegislatíva nezabráni tomu, aby nám doslova pred očami vyrástla obrovská kopa odpadu, ktorá môže potenciálne ohrozovať životné prostredie a zdravie ľudí,“ povedal minister s tým, že pri nízkych pokutách je pre páchateľov ekonomicky výhodnejšie porušovať zákon.

Kontrola ukázala porušenie zákonov

„Musí byť zrejmé, že ten, kto poruší envirolegislatívu a ohrozí zdravie a životy ľudí, bude veľmi tvrdo postihnutý,“ zdôraznil Sólymos s tým, že envirorezort už pripravuje konkrétne kroky v oblasti vymožiteľnosti zákona a čoskoro o nich bude informovať.

Odporúčame:
Video: Polícia prehľadáva nelegálnu skládku pri Hlohovci, nachádza sa na nej nebezpečný odpad

MŽP v súvislosti s nelegálnou skládkou nariadilo ešte v marci kontrolu rozhodnutí Okresného úradu v Bratislave, odboru starostlivosti o životné prostredie. Kontrola preukázala viaceré porušenia zákonov, pričom prípad skončil v rukách Generálnej prokuratúry SR a ešte stále je v štádiu vyšetrovania.

Viaceré pochybenia sa týkali spoločnosti Vassal EKO, ktorá v Podunajských Biskupiciach dočasne pre mestskú spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu triedi a lisuje papier a plasty.

Viac k témam: László Sólymos, Ministerstvo životného prostredia SR, nelegálna skládka odpadu
Zdroj: Webnoviny.sk – Sólymos dá preveriť nelegálnu skládku v Podunajských Biskupiciach a jej vplyv na podzemnú vodu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *