Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Poslanci nepodporili návrh zákona, ktorý mal zvýšiť platy sestrám a pôrodným asistentkám

Poslanci nepodporili návrh zákona, ktorý mal zvýšiť platy sestrám a pôrodným asistentkám

BRATISLAVA 19. septembra (WebNoviny.sk) – Návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý predložili poslanci hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, neprešiel do druhého čítania.

Cieľom návrhu bola úprava miezd sestier a pôrodných asistentiek. To malo mať pozitívny vplyv na zatraktívnenie a zvýšenie počtu uvedených nedostatkových povolaní v zdravotníctve na Slovensku. “Predpokladáme, že úprava tohto zákona bude mať pozitívny efekt aj na motiváciu absolventov zotrvať po ukončení školy na Slovensku,“ uvádzalo sa v dôvodovej správe návrhu.

O koľko sa mali zvýšiť platy

Mzda sestry so spôsobilosťou na výkon odborných pracovných činností sa mala z 0,81-násobku priemernej mesačnej mzdy zvýšiť na 1-násobok. Sestre s odbornou spôsobilosťou na výkon certifikovaných pracovných činností sa mal 0,85-násobok mzdy zvýšiť na 1,05-násobok.

Odporúčame:
Aktualizované: Zdravotné sestry nebudú odchádzať za montážny pás, odbory vítajú iniciatívu za vyššie platy

Sestra, ktorá získala odbornú spôsobilosť na výkon špecializovaných pracovných činností v špecializačnom odbore a vykonáva špecializované pracovné činnosti by si prilepšila z 0,96-násobku na 1,15-násobok priemernej mesačnej mzdy. Pri sestre s vysokoškolským vzdelaním prvého stupňa by sa 1-násobok zvýšil na 1,20-násobok.

Zdravotných sestier je málo

Pôrodným asistentkám, ktoré získali spôsobilosť na výkon odborných pracovných činností, sa mala podľa návrhu zvýšiť mzda z 0,81-násobku na 1-násobok. Ak by mali odbornú spôsobilosť na výkon certifikovaných pracovných činností, ich plat sa mal zvýšiť z 0,85-násobku na 1,05-násobok.

Odporúčame:
Všeobecní lekári uvítali zmeny, podľa ktorých budú môcť v ambulanciách pracovať praktické sestry

Priemerná mesačná mzda pôrodnej asistentky s odbornou spôsobilosťou na výkon špecializovaných pracovných činností sa mala zvýšiť z 0,96-násobku na 1,15-násobok.

Poslanci v dôvodovej správe poukázali aj na aktuálnu situáciu sestier na Slovensku. Uviedli, že podľa údajov OECD patrí Slovensko medzi krajiny s najnižším počtom sestier na tisíc obyvateľov. Spomedzi členských krajín EÚ patrilo v roku 2016 Slovensku 19. miesto. Od roku 2000 do roku 2016 sa počet sestier na tisíc obyvateľov podľa štatistiky OECD v SR znížil zo 7,44 na 5,74 sestry.

Viac k témam: Národná rada SR, OECD Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj, OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, zdravotné sestry
Zdroj: Webnoviny.sk – Poslanci nepodporili návrh zákona, ktorý mal zvýšiť platy sestrám a pôrodným asistentkám © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *