Home / SLOVENSKO / Teplý obed pre žiakov v parlamente neprešiel, poslanci neschválili návrh OĽaNO

Teplý obed pre žiakov v parlamente neprešiel, poslanci neschválili návrh OĽaNO

BRATISLAVA 18. septembra (WebNoviny.sk) – Poslanci Národnej rady SR za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) navrhovali spôsob, ako skvalitniť stravovanie v materských, základných a stredných školách.

Cieľ návrhu hnutia OĽaNO

Preto na septembrovú schôdzu parlamentu predložili návrh novely zákona o výchove a vzdelávaní (školský zákon), ktorý však snemovňa neposunula do druhého čítania.

Odporúčame:
Ak sa obedy zadarmo osvedčia na základných školách, Fico ich chce rozšíriť aj na stredné školy

Ako uviedli v dôvodovej správe k návrhu jeho predkladatelia, hlavným účelom návrhu zákona bolo poskytnúť teplý obed pre každého žiaka za každý deň školského vyučovania a pre každé dieťa v poslednom ročníku materskej školy, rovnako za každý deň strávený v materskej škole.

Smer-SD navrhuje obedy zadarmo

Poslanci z hnutia Igora Matoviča sú presvedčení, že nedostatočné stravovanie ovplyvňuje zdravie a blahobyt detí pri rozvoji ich rastu, zdravia, poznávania a správania a zároveň spôsobuje emočné a akademické problémy detí.

„Poskytnutie teplého obeda zlepší stravovacie návyky a študijné výsledky hlavne žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a žiakov z marginalizovaných skupín, ktorí nemajú prístup k teplej strave,“ uviedli poslanci a pripomenuli, že už vládna strana Smer-SD ohlásila ambíciu koalície zaviesť stravné zadarmo pre deti v poslednom ročníku materských škôl a pre deti na základných školách. Toto opatrenie by malo štát stáť 106 miliónov eur.

„Preto navrhujeme, ak už vláda plánuje vynaložiť tieto prostriedky na stravovanie v školách a školských zariadeniach, aby bolo zabezpečené, že deti a žiaci dostanú za tento finančný príspevok kvalitnú protihodnotu, a to vo forme teplého obeda,“ dodalo OĽaNO.

Viac k témam: Igor Matovič, Národná rada SR, OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, školstvo, Smer-SD, stravovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Teplý obed pre žiakov v parlamente neprešiel, poslanci neschválili návrh OĽaNO © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

NATO je predovšetkým mierová organizácia, nerieši medzinárodné konflikty použitím sily, vyhlásil Blanár

Slovensko si pripomína 20. výročie vstupu do NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *