Home / EKONOMIKA / Podnikatelia v USA odmietajú nové clá na čínske tovary, bremeno budú znášať najmä spotrebitelia

Podnikatelia v USA odmietajú nové clá na čínske tovary, bremeno budú znášať najmä spotrebitelia

WASHINGTON 18. septembra (WebNoviny.sk) – Niekoľko amerických podnikateľských organizácií odmietlo plány prezidenta Donalda Trumpa na uvalenie ciel na ďalší čínsky dovoz v hodnote 200 mld. USD.

Vyzvali na obnovu rokovaní

„Ekonomiku USA poháňa prorastová politika, ale tú neprinášajú clá na čínske tovary za 200 mld. USD,“ povedal šéf Americkej obchodnej komory Thomas Donohue.

Asociácia vedúcich pracovníkov maloobchodu uviedla, že clá sú daňami uvalenými na americké rodiny. „Spotrebitelia – nie Čína – budú znášať hlavné bremeno týchto ciel,“ uviedla asociácia vo vyhlásení.

Odporúčame:
Hlboko to ľutujeme, vyhlásila Čína a schválila odvetu za miliardové clá USA

Podobne podľa Národného združenia priemyselných výrobcov hrozí, že clá prevážia nad prínosom vlaňajšej redukcie daní. Združenie vyzvalo vládu na obnovenie rokovaní s Čínou. „Teraz je čas na rokovania – nielen na clá,“ uviedol vo vyhlásení prezident združenia Jay Timmons.

Mierny vplyv na ekonomiku

Podľa expertov však rozhodnutie Trumpovej administratívy uvaliť clá na ďalšie čínske tovary za 200 mld. USD bude mať na americkú ekonomiku iba mierny vplyv.

Odporúčame:
Americké clá na dovoz z Číny za 200 miliárd dolárov začnú platiť od budúceho týždňa

Paul Ashworth, hlavný ekonóm spoločnosti Capital Economics pre USA, poznamenal, že americký export do Číny tvorí trochu menej ako 1 percento hrubého domáceho produktu USA, čo obmedzí širší ekonomický vplyv akýchkoľvek odvetných ciel zo strany Číny na americké tovary.

Viac k témam: Čína, clá USA, podnikatelia
Zdroj: Webnoviny.sk – Podnikatelia v USA odmietajú nové clá na čínske tovary, bremeno budú znášať najmä spotrebitelia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Štát chce do roku 2030 ukončiť na Slovensku bezdomovectvo, pomôcť má akčný plán

Celkovo plánuje štát do tejto oblasti investovať 96 miliónov eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *