Home / EKONOMIKA / Doprava a infraštruktúra / Štátne železnice bezplatne prepravili milióny Slovákov, najväčšou skupinou však neboli študenti

Štátne železnice bezplatne prepravili milióny Slovákov, najväčšou skupinou však neboli študenti

BRATISLAVA 16. septembra (WebNoviny.sk) – Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) prepravila za osem mesiacov tohto roka podľa predbežných údajov viac ako 17 miliónov cestujúcich s nárokom na bezplatnú prepravu.

Železničnú dopravu využili aj cudzinci

Je to rovnaké množstvo ako v tom istom období minulého roka. Podiel bezplatných pasažierov vo vlakoch národného osobného dopravcu predstavuje približne polovicu z celkového počtu cestujúcich.

Odporúčame:
Cestujúci uväznení vo vlaku v Bratislave majú byť nadštardandne odškodení, tvrdí minister Érsek

Ako ZSSK informovala agentúru SITA, k 31. augustu evidovala celkovo 1 160 443 cestujúcich zaregistrovaných na bezplatnú prepravu. „Z toho 45,4 % tvoria žiaci a študenti a 54,6 % tvoria dôchodcovia. Z celkového počtu zaregistrovaných na bezplatnú prepravu 4,3 % predstavujú cudzinci,“ uviedol riaditeľ odboru komunikácie a hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Štátny železničný dopravca predpokladá, že za celý rok 2018 prepraví svojimi vlakmi dohromady 74 miliónov cestujúcich, čo by znamenalo plánovaný medziročný nárast o 2,1 %.

Očakávajú výraznejší nárast

„Predovšetkým v druhom polroku tohto roka očakávame výraznejší medziročný nárast. Samozrejme, zmeny prepravných návykov cestujúcich vo verejnej doprava sa neuskutočňujú okamžite a je možné ich sledovať až s určitým časovým odstupom,“ dodal Kováč.

Odporúčame:
Foto: Na Hlavnej stanici v Bratislave otvorili novú čakáreň, je v historickej časti budovy

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s., vznikla ako samostatný osobný dopravca začiatkom roku 2005. Je jednou z troch nástupníckych spoločností bývalých jednotných železníc.

Má základné imanie 212,44 mil. eur a jej jediným akcionárom je štát v zastúpení Ministerstva dopravy a výstavby SR. Spoločnosť vykonáva osobnú dopravu vo verejnom záujme na základe objednávky štátu a od decembra 2016 opäť prevádzkuje komerčné IC vlaky bez podpory štátu.

Viac k témam: dôchodcovia, študenti, ZSSK Železničná spoločnosť Slovensko
Zdroj: Webnoviny.sk – Štátne železnice bezplatne prepravili milióny Slovákov, najväčšou skupinou však neboli študenti © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Amazon chce rozšíriť svoj vozový park v Európe o tisícky ďalších elektrických dodávok a nákladiakov

Spoločnosť chce byť do roku 2040 uhlíkovo neutrálna.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *