Home / EKONOMIKA / Bankovníctvo / Slovákom hrozí zadlženie, čistá hodnota ich majetku v bankách výrazne klesla

Slovákom hrozí zadlženie, čistá hodnota ich majetku v bankách výrazne klesla

BRATISLAVA 16. septembra (WebNoviny.sk) – Čistá hodnota majetku Slovákov v bankách klesla na 0,9 mld. eur, kým v roku 2016 predstavovala 3,8 mld. eur.

Investície v podielových fondoch

“Ak bude tento trend pokračovať, onedlho budú Slováci bankám dlhovať viac peňazí, než v nich budú mať uložené,” uviedol generálny riaditeľ Across Private Investments Maroš Ďurik. Za prvý polrok sa zvýšilo zadlženie klientov bánk až o 2,1 mld. eur, pričom za celý uplynulý rok to bolo 3,2 mld. eur.

Odporúčame:
Viac ako tretina Slovákov nebola nikdy na dovolenke pri mori, problémom sú najmä financie

Väčšinu úspor a investícií majú Slováci podľa Ďurika v konzervatívnych a nízko výnosových investičných produktoch v bankách a podielových fondoch. Peniaze Slovákov, ktoré sú uložené na bežných a termínovaných účtoch, za prvý polrok podľa neho prerábali.

Slováci zhodnotili svoje úspory v bankách ročne v priemere len o 0,29 %. Reálne zhodnotenie vkladov po zohľadnení inflácie však dosiahlo mínusovú hodnotu, a to mínus 1,8 %.

V pluse len realitné fondy

Hodnota majetku v podielových fondoch zostala na úrovni 7,7 mld. eur. Štruktúra investícií sa podľa Ďurika príliš nezmenila, dominujú dlhopisové (18,1 %), realitné (16,1 %) a akciové fondy (12,8 %). V pluse skončili len realitné fondy (1,7 %), ostatné sa ocitli v mínuse.

Objem majetku dôchodkových fondov dosiahol za prvý polrok 7,9 mld. eur. Viac ako 75 % peňazí v druhom pilieri je podľa Ďurika stále v garantovaných fondoch, ktoré v prvom polroku dosiahli zhodnotenie mínus 0,3 %.

Viac k témam: banka, dlh, peniaze
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovákom hrozí zadlženie, čistá hodnota ich majetku v bankách výrazne klesla © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dolár mierne oslabil oproti jenu aj voči euru, Fed zrejme zníži svoju hlavnú úrokovú sadzbu

Oproti japonskému jenu dolár klesol na 107,88 JPY/USD z piatkovej úrovne 107,90 JPY/USD.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *