Home / Zdravie / Preventívnu prehliadku u zubára absolvovala polovica dospelých, väčšina potrebovala aj ošetrenie

Preventívnu prehliadku u zubára absolvovala polovica dospelých, väčšina potrebovala aj ošetrenie

BRATISLAVA 16. septembra (WebNoviny.sk) – Preventívnu prehliadku u zubára v roku 2017 absolvovala polovica dospelých pacientov. Národné centrum zdravotníckych informácií o tom informovalo v štatistickom prehľade na svojej internetovej stránke. Zistili, že 68,6 % pacientov po nej potrebovalo zubné ošetrenie.

S vyšším vekom sa počet znižuje

Zo všetkých evidovaných pacientov absolvovalo preventívnu prehliadku 53 %. Najviac prehliadok absolvovali deti, s vyšším vekom pacientov sa ich počet znižuje. Z 94 794 evidovaných 0 až 5-ročných detí bolo na prehliadke 81 % so 49 % potrebou ošetrenia po nej.

Odporúčame:
Opitý 70-ročný lekár zo žilinskej nemocnice už čelí obvineniam

U 6 až 14-ročných bolo 385 580 evidovaných a preventívnu prehliadku realizovali u 76 % z nich, pričom ošetriť chrup po nej potrebovalo 58 %. Vo veku 15 až 18 rokov bolo v evidencii 200 938 pacientov.

Najviac navštevovali ambulancie na východe krajiny

Na prehliadku prišlo 67 % týchto pacientov, pričom 64 % z nich bolo potrebné ošetriť. Zo 4 253 244 evidovaných 19 a viacročných pacientov absolvovalo prehliadku len 50 % a potreba ošetrenia bola 69 %.

V roku 2017 zaznamenali ambulancie zubnolekárskej starostlivosti 6,374 milióna návštev a v evidencii mali 4 934 556 pacientov. Evidovaný pacient navštívil ambulanciu priemerne 1,29-krát za rok. Najnavštevovanejšie boli ambulancie v Prešovskom (1,39), Trenčianskom (1,37) a Bratislavskom kraji (1,34).

Viac k témam: preventívna prehliadka, zubári
Zdroj: Webnoviny.sk – Preventívnu prehliadku u zubára absolvovala polovica dospelých, väčšina potrebovala aj ošetrenie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Bolesť hrdla je v jesenných mesiacoch pomerne bežná u detí aj dospelých. Ako ju liečiť?

Bolesť a nepríjemné pocity v hrdle sú často sprievodným javom popri iných príznakoch chorôb ako angína či chrípka. Ide o pomerne častý problém najmä u detí, ale vyskytuje sa aj u dospelých. O to rýchlejšie k nemu dochádza, keď má osoba oslabenú imunitu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *