Home / SLOVENSKO / Europoslanci preveria bezpečnosť novinárov na Slovensku, budú diskutovať aj o vražde Kuciaka

Europoslanci preveria bezpečnosť novinárov na Slovensku, budú diskutovať aj o vražde Kuciaka

BRATISLAVA 14. septembra (WebNoviny.sk) – Poslanci Európskeho parlamentu navštívia na budúci týždeň Slovensko aj Maltu a zamerajú sa na bezpečnosť novinárov.

Poslanci Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) preveria situáciu nielen v oblasti bezpečnosti novinárov, ale aj korupcie a dodržiavania princípov právneho štátu. Agentúru SITA o tom informovala tlačová atašé Európskeho parlamentu na Slovensku Soňa Mellak.

Stretnutia s členmi vlád

S týmto účelom majú naplánované stretnutia s členmi vlád oboch štátov, zástupcami policajných zborov, prokuratúry, novinárov a mimovládnymi organizáciami. Takisto majú na programe schôdzku so zástupcami rodín zavraždených novinárov Jána Kuciaka a Daphne Caruany Galizie,“ informovala ďalej Mellak v tlačovej správe.

Odporúčame:
Foto: Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej odhalili v Košiciach pomník

Delegácia poslancov Európskeho parlamentu (EP) nadväzuje na predchádzajúce misie v oboch krajinách po vraždách Jána Kuciaka a Daphne Caruany Galizie. Nová pracovná skupina k právnemu štátu a boju proti korupcii, ktorá vznikla v rámci Výboru pre občianske slobody (LIBE), aby zmonitorovala najmä situáciu na Malte a na Slovensku, odporúčala práve návštevu hlavných miest oboch štátov, Bratislavy a Valetty, na zhromaždenie ďalších poznatkov k týmto prípadom.

Dôraz na Maltu a Slovensko

Na Slovensku sa poslanci EP plánujú stretnúť s prezidentom Andrejom Kiskom, premiérom Petrom Pellegrinim a zástupcami ministerstiev spravodlivosti a vnútra. Takisto budú diskutovať so špeciálnym prokurátorom, šéfom policajného zboru, novinármi a mimovládnymi organizáciami.

Na Malte sa stretnú s ministrami spravodlivosti a turizmu, generálnym prokurátorom či policajnými orgánmi. Budú diskutovať aj s mimovládnymi organizáciami, novinármi a zástupcami tzv. Daphne Project.

Výbor pre občianske slobody LIBE v máji rozhodol o ustanovení novej pracovnej skupiny, ktorá má monitorovať situáciu v oblasti dodržiavania princípov právneho štátu a boja proti korupcii v EÚ, so špecifickým dôrazom na Maltu a Slovensko. Predsedá jej poslankyňa Sophie“ in ‚t Veld (ALDE, NL) a každú politickú frakciu v EP v nej zastupuje jeden poslanec, dodala Mellak.

Viac k témam: europoslanci, Ján Kuciak, novinári, vražda novinára
Zdroj: Webnoviny.sk – Europoslanci preveria bezpečnosť novinárov na Slovensku, budú diskutovať aj o vražde Kuciaka © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *