Home / šport / Cyklistika / Alaphilippe vyhral náročnú prvú etapu Okolo Slovenska, zo Slovákov bol najlepší Juraj Sagan

Alaphilippe vyhral náročnú prvú etapu Okolo Slovenska, zo Slovákov bol najlepší Juraj Sagan

aktualizované 13. septembra, 19:17

ŠTRBSKÉ PLESO 13. septembra (WebNoviny.sk) – Francúz Julian Alaphilippe z tímu Quick-Step Floors sa stal víťazom 1. etapy cyklistických pretekov Okolo Slovenska, ktorou bola horská previerka so štartom v Poprade a cieľom v Štrbskom Plese (164,4 km).

Neboli to jednoduché preteky

Alaphilippe najlepšie zvládol šprint po cieľovom stúpaní a zvíťazil pred Benom Hermansom z reprezentačného tímu Belgicka a Maďarom Attilom Valterom (Pannon Cycling). Víťaz súťaže vrchárov na tohtoročnej Tour de France Alaphilippe je aj novým lídrom priebežného celkového poradia.

Odporúčame:
Juraj Sagan pred prológom na Okolo Slovenska spadol a zlomil aj svoj bicykel

„Neboli to jednoduché preteky. Absolvovali sme veľa náročných stúpaní. Som šťastný, že sa mi podarilo vybojovať víťazstvo pre mňa i môj tím. Je fajn si obliecť žltý dres. V závere bol silný belgický tím aj Bora, ale pozor som si musel dávať na všetkých pretekárov,“ povedal Alaphilippe médiám bezprostredne po etape.

Najlepším spomedzi slovenských cyklistov bol Juraj Sagan (Bora-Hansgrohe), s odstupom 2:18 min v neoficiálnych výsledkoch figuruje na 35. mieste. Hneď za ním sa v cieli objavil Matúš Štoček z tímu jazdiaceho pod hlavičkou reprezentácie Slovenska.Devätnásťročný Štoček si zároveň zabezpečil do 3. etapy bielo-modro-červený dres pre najlepšieho Slováka v pelotóne. V pozícii lídra Slovákov nahradil Erika Bašku.

Cieľom bol zisk bodkovaného dresu

Na čelo bodovacej súťaže sa priebežne dostal Martin Haring z Dukly Banská Bystica. Haring si výborne počínal na rýchlostných prémiách, ovládol všetky tri a získal 24 bodov a bodkovaný dres si vyslúžil vďaka 24 získaným bodom.

Odporúčame:
Víťazstvo Jungelsa v prológu Okolo Slovenska malo rekordnú príchuť pre tím Quick-Step Floors

„Ako tím sme dostali úlohu dostať sa do úniku, ja zrovna nie, ale napokon to vyšlo to na mňa. Žiaľ, na vrchárske prémie tam bol silný jazdec, takže tie nám ušli, ale aspoň sme získali bodkovaný dres a za to sme radi. Splnili sme čiastkový cieľ,“ uviedol Haring a dodal: „Zajtra nás čaká opäť náročná etapa, ale budeme sa sústrediť na udržanie bodkovaného dresu.“

Sedem vrchárskych prémií

Po stredajšom podvečernom predkrme v uliciach Popradu čakala vo štvrtok na pelotón Okolo Slovenska prvá zaťažkávacia skúška.

Etapa z Popradu do Štrbského Plesa (164,4 km) viedla cez 24 miest a obcí na severovýchode Slovenska a jej súčasťou bolo 7 vrchárskych prémií (Horný Smokovec, Magurské sedlo, Hanušovské sedlo, Osturňanské sedlo, Vyšné Hágy, 2x Štrbské Pleso). Šprintéri mali šancu predviesť sa na rýchlostných prémiách v Spišskej Belej, Tatranskej Lomnici a Štrbe.

Odporúčame:
Video: Skvelý Peter Sagan skončil tretí v 18. etape pretekov Vuelta a Espaňa, hromadný špurt sa nekonal

V etape sa očakával útok na popredné priečky celkového poradia najmä v podaní pretekárov dvoch tímov elitnej WorldTour v pelotóne – Bora-Hansgrohe a Quick-Step Floors. Už pred prvou vrchárskou prémiou v Hornom Smokovci na 10. km sa odpútala päťčlenná skupinka, v ktorej bol aj slovenský zástupca Martin Haring (Dukla Banská Bystrica).

Zostávajúci štyria jazdci vpredu boli Talian Giulio Ciccone (Bardiani CSF), Maďar Dániel Dina (Pannon Cycling Team), Nór Torjus Sleen (Uno-X) a Poliak Emanuel Piaskowy (Hurom). Haring si výborne počínal na rýchlostných prémiách, ovládol všetky tri a získal 24 bodov do bodovacej súťaže.

Únik zlikvidovaný

Ciccone zasa dominoval na prvých piatich horských prémiách. Utečenci si utvorili náskok 2 minúty, ale napokon podľa predpokladov neuspeli.

Pri prvom prejazde Štrbským Plesom 28 km pred cieľom bol únik definitívne minulosťou, keď pelotón dostihol aj vtedy už osamote jazdiaceho Cicconeho. Vtedy zostala v hlavnej skupine už len približne päťdesiatka najsilnejších jazdcov.

V cieľovom stúpaní zo Štrby do Štrbského Plesa zaútočil Belgičan Serge Pauwels (Reprezentácia Belgicka), ale 4 km pred koncom sa jeho snaha skončila. Potom sa dopredu dostali jazdci najsilnejšieho tímu Quick-Step Floors a záver zrežírovali vo svoj prospech. Napokon sa z víťazstva tešil najväčší favorit na celkový triumf Francúz Julian Alaphilippe.

Výsledky – Okolo Slovenska 2018

1. etapa Poprad – Štrbské Pleso (164,4 km): 1. Julian Alaphillippe (Fr.) Qucik-Step Floors 4:14:40 h, 2. Ben Hermans (Belg.) Reprezetnácia Belgicka, 3. Attila Valter (Maď.) Pannon Cycling Team, 4. Jan Tratnik (Slov.) CCC Sprandl Polkowice – všetci rovnaký čas ako víťaz, 5. Pieter Weening (Hol.) Roompot – Nederlandse Loterij +2 s, 6. Ildar Arslanov (Rus.) Gazprom-RusVelo +3, … 35. Juraj Sagan BORA-hansgrohe, 36. Matúš Štoček Reprezentácia SR obaja +2:18 min, … 59. Patrik Tybor +7:10, 60. Juraj Bellan +7:37, 61. Ján Andrej Cully (všetci SR) všetci Dukla Banská Bystrica +7:43

Bodovacia súťaž: 1. Martin Haring (SR) Dukla Banská Bystrica 24 bodov, 2. Emanuel Piaskowy (Poľ.) Team Huron 15, 3. Julian Alaphilippe (Fr.) Qucik-Step Floors 12, 4. Ben Hermans (Belg.) Reprezentácia Belgicka 10, 5. Attila Valter (Maď.) Pannon Cycling Team, 6. Torjus Sleen (Nór.) Uno-X Norwegian Development Team obaja 8

Poradie Slovákov po 1. etape: 1. Matúš Štoček Reprezentácia SR, 2. Juraj Sagan BORA-hansgrohe – obaja 4:19:10 h, 3. Patrik Tybor +7:25 min, 4. Juraj Bellan, 5. Ján Andrej Cully – všetci Dukla Banská Bystrica obaja +7:52, 6. Juraj Michalička Reprezentácia SR +11:52

Viac k témam: Bora-Hansgrohe, Julian Alaphilippe, Juraj Sagan, Okolo Slovenska, Quick-Step Floors
Zdroj: Webnoviny.sk – Alaphilippe vyhral náročnú prvú etapu Okolo Slovenska, zo Slovákov bol najlepší Juraj Sagan © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Britský dráhový cyklista a šesťnásobný olympijský víťaz Chris Hoy oznámil, že má rakovinu

Štyridsaťsedemročný Škót povedal, že rakovinu mu lekári odhalili už v priebehu minulého roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *