Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Pacientom s rakovinou budú pomáhať aj psychológovia, Národný onkologický program s nimi ráta

Pacientom s rakovinou budú pomáhať aj psychológovia, Národný onkologický program s nimi ráta

BRATISLAVA 13. septembra (WebNoviny.sk) – Súčasťou onkologickej liečby bude aj pomoc psychológov. Informoval o tom portál vZdravotnictve.sk odvolávajúc sa na informácie ministerstva zdravotníctva.

Psychika pacienta má významnú úlohu

Rezort pripravuje komplexne sumárny posun v onkologickej liečbe a prístupu k pacientom prostredníctvom Národného onkologického programu, uviedla hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Odporúčame:
Národný onkologický ústav má nového šéfa, vo výberovom konaní uspel ekonomický riaditeľ Alscher

„Národný onkologický program počíta aj s tým, že na onkologických oddeleniach bude prítomný aj psychológ, ktorý bude pomáhať pacientom vyrovnať sa s ťažkým ochorením a zaujať postoj úspešnej liečby, nakoľko psychika pacienta má významnú úlohu pri liečbe nielen onkologických ochorení,“ dodala.

Súčasť interdisciplinárnych tímov

Slovenské nemocnice v rámci zdravotnej starostlivosti v súčasnosti štandardne neponúkajú pomoc psychológa. Ako povedala výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine Eva Kováčová, psychológovia sa nájdu vo veľkých onkologických ústavoch, ale nie už v menších nemocniciach.

Odporúčame:
Skríning poisťovne odhalil nádorové alebo zápalové zmeny takmer u tretiny vyšetrených pacientov

Liga proti rakovine preto prevádzkuje sieť 22 psychológov v slovenských nemocniciach. Liga preto požiadala ministerstvo zdravotníctva, aby sa psychológ stal súčasťou interdisciplinárnych tímov v nemocniciach. Poskytovali by tak pacientom všestrannú starostlivosť, nielen liečebnú, ale aj psychologickú.

Viac k témam: LPR Liga proti rakovine, Ministerstvo zdravotníctva SR, onkológia, psychológia, rakovina, zdravotníctvo
Zdroj: Webnoviny.sk – Pacientom s rakovinou budú pomáhať aj psychológovia, Národný onkologický program s nimi ráta © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *