Home / EKONOMIKA / Šéf finančnej správy reagoval na vyjadrenia Rajtára o správe OLAF-u a podal trestné oznámenie

Šéf finančnej správy reagoval na vyjadrenia Rajtára o správe OLAF-u a podal trestné oznámenie

BRATISLAVA 10. septembra (WebNoviny.sk) – Prezident finančnej správy František Imrecze podáva trestné oznámenie na poslanca za SaS Jozefa Rajtára pre trestný čin krivého obvinenia na Generálnu prokuratúru SR.

Informovala o tom finančná správa v nadväznosti na pondelňajšie vyjadrenia Rajtára týkajúce sa správy OLAF-u o podhodnocovaní dovozov tovaru z Ázie v rokoch 2013 a 2014. Slovensko by podľa OLAF-u malo za tieto roky doplatiť do rozpočtu Európskej únie vyše 300 mil. eur.

Spochybnili argumenty finančnej správy

Opozičná SaS pritom spochybnila argumenty finančnej správy, že colníci nemali možnosť skutočnú hodnotu dovezeného tovaru overiť a vychádzali len z faktúr, ktoré im boli doručené.

Odporúčame:
Video: Európska komisia nevymáha od Slovenska stovky miliónov eur, finančná správa komunikuje s OLAF-om

Liberáli totiž tvrdia, že colníci majú možnosť stanoviť cenu dovážaného tovaru aj alternatívnymi spôsobmi v prípade, ak priložený doklad nepovažujú za dôveryhodný.

Upozorňujú aj na to, že celková škoda v týchto prípadoch je oveľa vyššia ako medializovaných 300 mil. eur. OLAF totiž odporúča Európskej komisii od Slovenska žiadať vyplatiť iba podiel, ktorý prináleží európskemu rozpočtu, teda 75 % z vybraného cla.

Špinavé kšefty sa podľa Rajtára obnovili

Pri sume zhruba 300 mil. eur tak prišiel aj slovenský rozpočet o zvyšných 25 %, teda o 100 mil. eur. Navyše, podhodnotenie dovážaného tovaru ovplyvní aj vybratú daň z pridanej hodnoty. Na nej mohli rozpočty Slovenska a ďalších krajín, kam tovar nakoniec smeroval, prísť až o 800 mil. eur.

Poslanec za liberálov Jozef Rajtár navyše tvrdí, že podľa aktuálnych indícií sa praktiky colníkov pri dovoze tovaru z tretích krajín zo spomínaných problémových rokov 2013 a 2014 obnovili.

Odporúčame:
Argumenty finančnej správy sú podľa SaS chybné, Rajtár posiela výzvu Kažimírovi aj Pellegrinimu

„Keď sa v roku 2017 skončilo vyšetrovanie OLAF-u, tak v roku 2018 sa tieto špinavé kšefty pre Slovensko znova obnovili,“ uviedol na pondelňajšej tlačovej konferencii s tým, že práve preto by mali konať vládne špičky.

„Situácia je mimoriadne závažná. Vyzývame Petra Kažimíra ako ministra financií, ale aj Petra Pellegriniho ako predsedu vlády, aby okamžite konali,“ dodal.

Viac k témam: Finančná správa SR, František Imrecze, Jozef Rajtár, SaS Sloboda a Solidarita
Zdroj: Webnoviny.sk – Šéf finančnej správy reagoval na vyjadrenia Rajtára o správe OLAF-u a podal trestné oznámenie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *