Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Foto: Do slovenských nemocníc pribudnú tisícky postelí, prvé odovzdali Pellegrini s Kalavskou

Foto: Do slovenských nemocníc pribudnú tisícky postelí, prvé odovzdali Pellegrini s Kalavskou

BRATISLAVA 10. septembra (WebNoviny.sk) – V slovenských nemocniciach pribudne vyše 8 000 nových postelí. Na pondelkovej tlačovej besede o tom informovali ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská a predseda vlády Peter Pellegrini. Prvých 70 postelí priviezli do Nemocnice sv. Cyrila a Metoda v Petržalke.

Obsahujú antidekubitárne matrace

Podľa Kalavskej sa najskôr všetkých nemocníc spýtali, koľko nových postelí potrebujú. Konkrétne budú štyri druhy postelí. V pondelok do petržalskej nemocnice dodali ich najnižšiu triedu.

Všetky obsahujú aj antidekubitárne matrace, takže už nebudú potrebné špeciálne podložky, uviedla šéfka rezortu zdravotníctva. Staré postele, ktoré obnovia, darujú sociálnym zariadeniam, kde je o ne veľký záujem.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Premiér Pellegrini a ministerka Kalavská odovzdali nové nemocničné postele

Prostredníctvom verejného obstarávania chceli najskôr nakúpiť 7 200 postelí. Súťažou sa však podarilo ušetriť a nakoniec ich bude 8 100. Asi 2 000 z nich dodajú do Univerzitnej nemocnice Bratislava. Postele najskôr vymenia vo fakultných a v univerzitných nemocniciach, potom budú na rade ostatné zariadenia.

Premiér ohlásil aj rozsiahle rekonštrukcie

„Chceme, aby naši pacienti boli liečení v lepších podmienkach, lepších priestoroch, lepšou zdravotníckou technikou a, samozrejme, aj kvalitným zdravotníckym personálom,“ zdôraznila Kalavská.

Odporúčame:
Slovensko sa zlepšilo v liečbe mozgovo-cievnych príhod, tvrdí ministerstvo zdravotníctva

Premiér Peter Pellegrini uviedol, že budú aj rozsiahle rekonštrukcie, napríklad v Detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici alebo v nemocnici v Ružinove. Pripomenul, že slovenské nemocnice majú len zo štátneho rozpočtu každý rok k dispozícii 70 mil. eur a prostriedky z eurofondov.

Odporúčame:
V košickom VÚSCH uviedli do prevádzky nový CT prístroj, jeho cenu sa však podarilo znížiť

Okrem týchto projektov s rezortom zdravotníctva pripravili aj dlhodobý plán do roku 2030 – stratifikáciu nemocníc. Nehasia tak len staré morálne dlhy a technické problémy, ale majú aj svoju víziu, dodal. Podľa Pellegriniho bude slovenské zdravotníctvo svedkom najrozsiahlejšej obnovy zdravotníckych zariadení v jeho histórii.

Viac k témam: Andrea Kalavská, Ministerstvo zdravotníctva SR, nemocnice, Peter Pellegrini, zdravotníctvo
Zdroj: Webnoviny.sk – Foto: Do slovenských nemocníc pribudnú tisícky postelí, prvé odovzdali Pellegrini s Kalavskou © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *