Home / šport / Tenis / Naomi Osaková sa stala šampiónkou US Open, vo finále prekvapujúcu pokorila Serenu Williamsovú

Naomi Osaková sa stala šampiónkou US Open, vo finále prekvapujúcu pokorila Serenu Williamsovú

NEW YORK 8. septembra (WebNoviny.sk) – Japonská tenistka Naomi Osaková sa stala víťazkou ženskej dvojhry na záverečnom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku.

V sobotňajšom finále zdolala legendárnu Američanku Serenu Williamsovú za 79 minút 6:2, 6:4. Serena predviedla pod zatvorenou strechou na hlavnom dvorci Arthur Ashe Stadium nepresvedčivý výkon, kým jej súperka v prvom kariérnom grandslamovom finále neukázala žiadne známky nervozity.

Kariérne maximum Osakovej

Za víťazstvo si Osaková pripíše do rebríčka 2000 bodov a posunie sa v rebríčku WTA na 7. miesto. Zároveň získa nezdanenú prémiu vo výške 3,8 milióna amerických dolárov. Serena vybojovala 1300 bodov a odmenu 1,85 milióna USD. V najnovšom vydaní rebríčka WTA jej bude patriť 16. miesto.

Odporúčame:
Matteková-Sandsová a Jamie Murray ovládli miešanú štvorhru US Open, zdolali Rosolskú s Mektičom

Dvadsaťročná Osaková sa pri tretej účasti na US Open dostala prvýkrát do finále. Pri predchádzajúcich dvoch účastiach v New Yorku sa s turnajom rozlúčila vždy v 3. kole. Predvlani skončila na rakete Američanky Madison Keysovej, minulý rok nestačila na Estónku Kaiu Kanepiovú. Tohtoročným postupom do finále v New Yorku si utvorila kariérne maximum na turnajoch veľkej štvorky a stala sa zároveň najmladšou finalistkou US Open od roku 2009, keď sa vo finále predstavila 19-ročná Dánka Caroline Wozniacka. Svoj doterajší jediný titul na turnaji WTA dosiahla v marci, keď nenašla premožiteľku v americkom Indian Wells.

Williamsová neprekonala rekord

Tridsaťšesťročná Serena sa tak nestala historicky najstaršou grandslamovou šampiónkou (26. septembra oslávi 37 rokov, pozn.) a neprekonala svoj vlastný rekord, ktorý stanovila pri triumfe na Australian Open 2017. Vlani v New Yorku pre materské povinnosti neštartovala, vo finále sa zatiaľ naposledy na domácom grandslame predstavila v roku 2014.

Odporúčame:
Video: Nišikori vo štvrťfinále US Open zdolal Čiliča, premožiteľ Federera skončil na rakete Djokoviča

Víťaznú trofej dvíhala vo Flushing Meadows nad hlavu v rokoch 1999, 2002, 2008, 2012, 2013 a 2014. Siedmim triumfom mohla prekonať krajanku Chris Evertovú v počet singlových triumfov v NY v tzv. otvorenej ére. Zároveň nevyrovnala inú legendu, Austrálčanku Margaret Courtovú, v rekordnom počte singlových triumfov na grandslamoch (24).

V nedeľu o 22.00 h SELČ sa vo finále dvojhry mužov stretnú Srb Novak Djokovič a Argentínčan Juan Martin Del Potro. Miestny šampión 2011 a 2015 Djokovič vedie v štatistike zo vzájomných duelov 14:4. Del Potro získal svoj jediný grandslamový titul práve na US Open v roku 2009.

US Open – Dvojhra žien – finále:

Naomi Osaková (Jap.-20) – Serena Williamsová (USA-17) 6:2, 6:4, za 79 minút

Viac k témam: Naomi Osaková, Serena Williamsová, US Open
Zdroj: Webnoviny.sk – Naomi Osaková sa stala šampiónkou US Open, vo finále prekvapujúcu pokorila Serenu Williamsovú © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Chorvátsky tenista Ivo Karlovič definitívne končí profesionálnu kariéru, počas nej zaznamenal takmer 14-tisíc es

Karlovič sa počas kariéry zviditeľnil predovšetkým svojím „delovým" podaním.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *