Home / šport / Cyklistika / Video: Sagan medzi najlepšími chýbal, 13. etapu Vuelty vyhral Rodríguez

Video: Sagan medzi najlepšími chýbal, 13. etapu Vuelty vyhral Rodríguez

aktualizované 3. septembra 18:25

LA CAMPERONA 7. septembra (WebNoviny.sk) – Španiel Óscar Rodríguez z prokontinentálneho tímu Euskadi-Murias sa stal nečakaným víťazom piatkovej 13. etapy na pretekoch Grand Tour Vuelta a Espaňa. Náročná etapa s dĺžkou 174,8 km viedla z Candás na vrchol kopca prvej kategórie La Camperona, pričom cieľové stúpanie do výšky 1600 m malo dĺžku 8,3 km a priemerný sklon 7,5 %.

Rodríguez sa v záverečnom kilometri odpútal od súperov v úniku Poliaka Rafala Majku (Bora-Hansgrohe) a Belgičana Dylana Teunsa (BMC Racing) a svoje sólo v náročných serpentínach dotiahol do úspešného konca. Bask Rodríguez sa ako 23-ročný dočkal prvého profesionálneho víťazstva v kariére.

? Etapa 13 | Stage 13 #LaVuelta18

???? @O_RodGar ????

? ¿Qué le preguntarías? | What would you ask him? pic.twitter.com/rYC5SbQABk— La Vuelta (@lavuelta) September 7, 2018

Slovák Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) o najvyššie priečky v piatkovej etape podľa predpokladov nebojoval. Napriek tomu, že nabral ďalšie minúty časového manka v celkovej klasifikácii, mal by zostať na druhom mieste bodovacej súťaže o 2 body za Španielom Alejandrom Valverdem (Movistar).

Dodávali mu odvahu

„Nemôžem tomu uveriť, že som vyhral etapu na Vuelte. Záver mi vyšiel veľmi dobre, vyťažil som z dobrého pocitu v stúpaní čo najviac. Aj športoví riaditelia mi dodávali odvahu, že to zvládnem,“ uviedol Óscar Rodríguez v prvom televíznom interview.

Španiel Jesus Herrada, jazdiaci vo farbách tímu Cofidis, si udržal červený dred lídra Vuelty. Pred Britom Simonom Yatesom (Mitchelton-Scott) má náskok 1:42 min, tretí je Kolumbijčan Nairo Quintana s mankom 1:50 min.

Odporúčame:
Video: Skvelý Sagan opäť s pódiovým umiestnením, na Vuelte je lídrom bodovacej sútaže

V úniku sa v jednom okamihu objavilo až 32 cyklistov. Keď sa ich náskok v istom okamihu vyšplhal na 7:15 min, Američan Ben King (Dimension Data) sa stal virtuálnym lídrom pretekov. V úniku boli aj skvelí vrchári ako Luis Ángel Maté (Cofidis), Bauke Mollema (Trek-Segafredo) či Rafal Majka, Rafal Majka (Bora-Hansgrohe), ale vrchársku prémiu I. kat. Puerto de Tarna na 105. km (dĺžka 13 km, priemer 5,8%) vyhral belgický majster únikov Thomas de Gendt (Lotto-Soudal).

Brutálny záver

V záverečných 20 km bolo vpredu stále 28 pretekárov, ich náskok sa zmenšil na 4 minúty. V záverečných 8,3 km čakal na jazdcov cieľový kopec La Camperona s priemerným sklonom 7,5 %, ale aj drastickými 20% približne 1,5 km pred cieľom Záverečné stúpanie poriadne preriedilo čelnú skupinu. Tri kilometre pred cieľom vyrazil dopredu Rus Ilnur Zakarin (Kaťuša-Alpecin), ale nebol to rozhodujúci útok. Keď sa cesta zdvihla na 15%, vyrazil dopredu Poliak Rafal Majka (Bora-Hansgrohe) a utvoril si náskok niekoľkých metrov.

V najbrutálnejšej, takmer 20-percentnej, časti ho dostihol Belgičan Dylan Teuns (BMC Racing). Majka sa rozhodol takticky nechať Teunsa ťahať na čele a napokon ich dostihol aj Španiel Óscar Rodríguez (Euskadi-Murias). Lenže ten pokračoval ďalej v rýchlom tempe. Na začiatku posledného kilometra si Rodríguez utvoril náskok niekoľkých desiatok metrov a ten už bol rozhodujúci. Oveľa ostrieľanejší vrchár Majka v cieli zaostal o 19 sekúnd, Teuns až o 30 sekúnd.

Výsledky – Vuelta a Espaňa 2018:

13. etapa (Candás – La Camperona, 174,8 km): 1. Óscar Rodríguez (Šp.) Euskadi-Murias 4:17:05 5h, 2. Rafal Majka (Poľ.) Bora-Hansgrohe +19 s, 3. Dylan Teuns (Belg.) BMC Racing +30, 4. Bjorg Lambrecht (Belg.) Lotto-Soudal +38, 5. Laurens de Plus (Belg.) Quick-Step Floors +43, 6. Kudus Merhawi (Erit.) +1:00 min,… 44. Jesus Herrada (Šp.) Cofidis, Solutions Crédits +4:18,,… 151. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +28:37 min

Poradie po 13. etape: 1. Jesús Herrada (Šp.) Cofidis 54:50:19 h, 2. Simon Yates (V. Brit.) Mitchelton-Scott +1:42 min, 3. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +1:50, 4. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +1:54, 5. Miguel Ángel López (Šp.) +2:22, 6. Rigoberto Urán (Kol.) Team EF Education First – Drapac P/B Cannondale +2:33,… 118. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +1:56:09 h.

Bodovacia súťaž: 1. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar 85 bodov, 2. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 83, 3. Benjamin King (USA) Dimension Data 68, 4. Dylan Teuns
(Belg.) BMC Racing 68, 5. Elia Viviani (Tal.) Quick-Step Floors 66, 6. Danny van Poppel (Hol.) LottoNL-Jumbo 56.

Viac k témam: Óscar Rodríguez, Peter Sagan, Vuelta
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Sagan medzi najlepšími chýbal, 13. etapu Vuelty vyhral Rodríguez © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Peter Sagan podstúpi operáciu. Moje srdce potrebuje zastávku v boxoch, hovorí

Cyklista sa mal zúčastniť dvoch jednorazových pretekov v Slovinsku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *