Home / šport / Cyklistika / Video: Sagan stráca na zelený dres dva body, záver 12. etapy Vuelty poznačila kolízia

Video: Sagan stráca na zelený dres dva body, záver 12. etapy Vuelty poznačila kolízia

ESTACA DE BARES 6. septembra (WebNoviny.sk) –  Francúzsky cyklista Alexandre Geniez zvíťazil vo štvrtkovej 12. etape na pretekoch Grand Tour Vuelta a Espaňa. Tridsaťročný jazdec tímu Ag2r La Mondiale v šprinte päťčlennej skupiny v technickom závere zdolal Holanďana v službách Sky Dylana van Baarleho.

Na treťom mieste skončil Ukrajinec Mark Padun z družstva Bahrain-Merida. Etapa merala 181,1 km a viedla z Mondoňeda na najsevernejší bod Španielska Estaca de Bares. Slovenský trojnásobný majster sveta Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe vo štvrtok nebojoval o víťazstvo, finišoval v pelotóne ďaleko za Geniezom na 95. pozícii (+12:16 min).

Rodák z Rodez Geniez dosiahol 14. víťazstvo medzi profesionálmi. Na Vuelte sa tešil po tretí raz, etapu vyhral aj v rokoch 2013 a 2016. „V máji na Giro d’Italia som bojoval o celkové umiestnenie, cieľom na Vuelte bolo získať etapu. Takéto etapy si užívam, ale nebol som si istý víťazstvom. Vpredu bolo 18 jazdcov a každý mohol vyhrať. Keď sa únik rozdelil na dve časti, moje šance stúpli, ale Van Baarle je rýchly a Campenaerts je tiež silný. V závere to bol veľmi tuhý boj o víťazstvo,“ povedal Geniez krátko po svojom víťazstve.

Lídrom bodovacej súťaže naďalej Valverde

Vuelta a Espaňa má po 13. etape nového lídra, vďaka nečinnosti pelotónu sa ním stal domáci Jesús Herrada jazdiaci vo farbách tímu Cofidis. Dvadsaťosemročný rodák z mestečka Mota del Cuervo bol v úniku dňa a napokon finišoval na 16. pozícii (+2:32 min) v skupine prenasledovateľov.

? Etapa 12 | Stage 12 #LaVuelta18

??? A. GENIEZ ???

? ¿Qué le preguntarías? | What would you ask him? pic.twitter.com/9vJFHnqllD— La Vuelta (@lavuelta) September 6, 2018

Herrada z červeného dresu lídra pretekov vyzliekol Brita Simona Yatesa zo zoskupenia Mitchelton-Scott, ktorého v cieli klasifikovali na 22. priečke s mankom 11:39 min. Herrada má v celkovej klasifikácii náskok 3:22 min pred Yatesom, priebežne tretí s odstupom 3:23 min je domáci veterán Alejandro Valverde (Movistar). Petrovi Saganovi patrí 109. miesto, na Herradu stráca vyše hodinu a pol. V bodovacej súťaži neprišlo k zmene, lídrom je stále Valverde o dva body pred Petrom Saganom.

Víťaz vzišiel z osemčlennej skupiny

Na začiatku etapy čakalo na cyklistov stúpanie tretej kategórie Alto de Cadeira a v ňom sa dopredu dostala silná 18-členná skupina s menami ako Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), Thomas de Gendt (Lotto Soudal) či Jesús Herrada (Cofidis). Práve Herrada bol najväčšou hrozbou pre držiteľa červeného trička Yatesa. Jazdci v pelotóne išli pokojným tempom a náskok úniku sa neustále zvyšoval, až sa 80 km pred cieľom vyšplhal na 10:15 min.

Odporúčame:
Na Okolo Slovenska prídu hviezdy z Tour de France, lákadlom bude aj tím Bora-Hansgrohe

Vtedy začal v hlavnom balíku reagovať Yatesov tím Mitchelton-Scott, ale na druhom kopci dňa Alto de San Pedro sa náskok cyklistov na čele opäť zvyšoval. Navyše, vo vedúcej skupine sa začalo útočiť a 22 km pred cieľom sa vpredu ocitli ôsmi cyklisti.

Pelotón vtedy zaostával o viac ako 11 minút a bolo jasné, že víťaz etapy vzíde z tejto osemčlennej skupiny. Boli v nej Alexandre Geniez (Ag2r), Davide Formolo (Bora-Hansgrohe), Victor Campenaerts (Lotto Soudal), Dylan Teuns (BMC), Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo), Dylan van Baarle (Sky), Dries Devenyns (Quick-Step) a Mark Padun (Bahrain-Merida).

Pád cyklistov za cieľovou čiarou

Pätnásť kilometrov pred koncom mali k dobru jednu minútu pred prenasledovateľmi z pôvodného úniku, neskôr sa ich náskok ešte mierne zvýšil. V posledných 5 km prišlo vo vedúcej skupine k viacerým útokom, tempo nevydržali Brambilla a Devenyns. V záverečnom kilometri sa utrhla pätica jazdcov, do šprintu sa dostal Geniez s Van Baarlem, lepšie nohy mal napokon Francúz v drese Ag2r La Mondiale. Záver dvanástej etapy poznačil pád, keď za cieľovou čiarou sa zrazili traja cyklisti s jedným z usporiadateľov a spadli.

Piatková 13. etapa (174,8 km) povedie z Candás na vrchol kopca prvej kategórie La Camperona s dĺžkou 8,3 km a priemerným sklonom 7,5 %. Cyklisti okrem toho zdolajú ešte ďalšie dve stúpania – Alto de la Madera (3. kategória) na 21. kilometri a Puerto de Tarna (1. kategória) na 105. kilometri.

Vuelta a Espaňa 2018

12. etapa (Mondoňedo – Estaca de Bares, 181,1 km): 1. Alexandre Geniez (Fr.) Ag2r La Mondiale 4:22:59 h, 2. Dylan van Baarle (Hol.) Sky, 3. Mark Padun (Ukr.) Bahrain-Merida, 4. Dylan Teuns (Belg.) BMC Racing – všetci rovnaký čas, 5. Victor Campenaerts (Belg.) Lotto Soudal +2 s, 6. Davide Formolo (Tal.) Bora-Hansgrohe +5,… 16. Jesús Herrada (Šp.) Cofidis +2:32 min,… 22. Simon Yates (V. Brit.) Mitchelton-Scott +11:39,… 95. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +12:16

Poradie po 12. etape: 1. Jesús Herrada (Šp.) Cofidis 50:28:56 h, 2. Simon Yates (V. Brit.) Mitchelton-Scott +3:22 min, 3. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +3:23, 4. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +3:36, 5. Jon Izagirre (Šp.) Bahrain-Merida +3:39, 6. Tony Gallopin (Fr.) Ag2r La Mondiale +3:46,… 109. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +1:31:50 h

Bodovacia súťaž: 1. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar 85 bodov, 2. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 83, 3. Elia Viviani (Tal.) Quick-Step Floors 66

Viac k témam: Peter Sagan, Vuelta
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Sagan stráca na zelený dres dva body, záver 12. etapy Vuelty poznačila kolízia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Peter Sagan podstúpi operáciu. Moje srdce potrebuje zastávku v boxoch, hovorí

Cyklista sa mal zúčastniť dvoch jednorazových pretekov v Slovinsku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *