Home / EKONOMIKA / Hnutie Sme rodina chce pomôcť mladým rodinám, navrhujú zaviesť príspevok na bývanie

Hnutie Sme rodina chce pomôcť mladým rodinám, navrhujú zaviesť príspevok na bývanie

BRATISLAVA 6. septembra (WebNoviny.sk) – Hnutie Sme rodina predstavilo dva návrhy zákonov zo sociálnej oblasti, ktoré predloží na septembrovej parlamentnej schôdzi. Ide o návrh na zavedenie príspevku pre mladé rodiny na bývanie vo výške 100 eur mesačne a návrh na riešenie problémov v reštituovaných bytoch.

Príspevok určený pre rodiny s jedným príjmom

Ako ďalej informovali predstavitelia hnutia vo štvrtok na na brífingu, zavedenie príspevku na bývanie vo výške 100 eur mesačne je určené pre rodiny, kde jeden z rodičov ostáva s dieťaťom do troch rokov doma, na rodičovskej dovolenke.

Odporúčame:
Hnutie OĽaNO žiada viac peňazí pre opatrovateľov autistov a ľudí s Aspergerovým syndrómom

„V rodinách vtedy absentuje jeden príjem a domácnosť je odkázaná na poberanie rodičovského príspevku, ktorý je momentálne stanovený vo výške 214 eur. Samozrejme, v prípade detí s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom sa toto obdobie predlžuje do šiesteho roku dieťaťa. Nárok na poberanie príspevku na bývanie majú rodičia, ktorí poberali materskú dávku, a študentky alebo študenti vysokých škôl, záleží od toho, ktorý z rodičov je poberateľom rodičovského príspevku. Práve študenti nemajú momentálne nárok poberať materské, a práve preto je dôležité, aby sa podporili týmto príspevkom,“ ozrejmila návrh poslankyňa NR SR za Sme rodina Petra Krištúfková.

Finančne dostupné bývanie problémom pre mladých

Tento príspevok je podľa hnutia bežným štandardom v susednom Rakúsku a Maďarsku, ale aj v Taliansku. Zároveň sa výška príspevku v daných krajinách navyšuje v závislosti od počtu detí v rodine. „Finančne dostupné bývanie pre mladých ľudí je veľký problém a doteraz ho neriešila žiadna vláda. Preto mladí ľudia stále odchádzajú do zahraničia a len 7 % z nich sa chce vrátiť a polovica, ktorí tam študujú, chcú v zahraničí aj ostať. Rodí sa menej detí a vek matiek stúpa. Pokiaľ sú mladí ľudia nútení odkladať rodičovstvo, je malý predpoklad, že budú mať viac ako jedno dieťa,“ pokračovala Krištúfková.

Poslankyňa pripomenula, že Slovensko má podľa Najvyššieho kontrolného úradu SR akútny nedostatok finančne dostupných nájomných bytov. „Je to len 6 % zo všetkých dostupných bytov. Táto situácia komplikuje aj pracovnú mobilitu,“ dodala.

Kompenzácie nájomcov reštituovaných bytov

Hnutie Sme rodina chce na septembrovej parlamentnej schôdzi riešiť aj dlhodobý problém nájomníkov v reštituovaných bytoch. „Po nežnej revolúcii sa stovkám občanov vracali ich nehnuteľnosti, ktoré im boli počas totalitného režimu odobraté. V rámci tejto situácie vznikol problém, že spolu s týmito prinavrátenými nehnuteľnosťami títo ľudia získali aj tisíce nájomníkov, ktorí nemali kam ísť. Faktom je, že rukojemníkmi tejto situácie boli jednak tí, ktorí získali svoje nehnuteľnosti späť, pretože ich nemohli slobodne a v plnej miere užívať a na druhej strane nájomníci, ktorí nemali kam ísť. Stali sa diskriminovanou skupinou obyvateľstva, nakoľko nemali právo odkúpiť si štátne či družstevné byty do osobného vlastníctva za prijateľné ceny,“ povedala poslankyňa NR SR zo Sme rodina Adriana Pčolinská.

Odporúčame:
Slovenský pozemkový fond je dočasne nefunkčný, podľa liberálov na to doplácajú najmä farmári

Ústavný súd SR potom podľa Pčolinskej uznal, že práva občanov, ktorí boli reštituenti, boli porušované, a preto im priznal nárok na trhové nájomné. Okrem toho vznikli aj iné problémy, ktoré nechcel nikto na Slovensku 29 rokov riešiť.

„Opätovne predkladáme návrh, ktorý sa týka kompenzácie nájomcov reštituovaných bytov. Návrh navrhuje, aby sa mohli títo nájomcovia rozhodnúť, či prijmú nájomný byt, ktorý im mesto ponúkne, alebo prijmú formu finančnej kompenzácie, ktorá by sa odvíjala z rozlohy bytu a od priemernej trhovej ceny bytu znížená koeficientom 0,7. Bola by im teda vyplácaná 70-percentná časť,“ dodala Pčolinská.

Viac k témam: Adriana Pčolinská, deti, dieťa, materská dávka, mladí ľudia, NKÚ Najvyšší kontrolný úrad, Petra Krištúfková, príspevky, príspevok, reštitúcie, Sme Rodina Boris Kollár
Zdroj: Webnoviny.sk – Hnutie Sme rodina chce pomôcť mladým rodinám, navrhujú zaviesť príspevok na bývanie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *