Home / šport / Cyklistika / Video: Skvelý Sagan opäť s pódiovým umiestnením, na Vuelte je lídrom bodovacej sútaže

Video: Skvelý Sagan opäť s pódiovým umiestnením, na Vuelte je lídrom bodovacej sútaže

aktualizované 3. septembra 19:20

BERMILLO DE SAYAGO 4. septembra (WebNoviny.sk) – Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe skončil na druhom mieste v 10. etape na cyklistických pretekoch Vuelta a Espaňa, ktoré sú záverečným dielom tzv. Grand Tour.

Sagan v záverečnom hromadnom šprinte rovinatej etapy, ktorá mala štart v Salamance a po 177 km vyvrcholila v Bermillo de Sayago, nestačil iba na veľkého talianskeho rivala Eliu Vivianiho z tímu Quick-Step Floors.

Tretí skončil ďalší Talian Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo). Viviani si pripísal druhé etapové víťazstvo na tohtoročnej Vuelte, ktoré je zároveň 60. triumfom fenomenálneho belgického tímu Quick-Step Floors v aktuálnej sezóne.

Odporúčame:
Video: Sagan sa stretol s motorkárom, ktorý ho zrazil na Vuelte 2015 a dal mu darček

Žilinský rodák P. Sagan si v doterajšom priebehu Vuelty pripísal už štvrté pódiové umiestnenie, tretíkrát bol druhý a raz tretí. Sagan sa vďaka aktuálnemu finišu na 2. priečke a 20 bodom posunul na čelo bodovacej súťaže, kde o 2 body predstihol doterajšieho lídra Španiela Alejandra Valverdeho (Mocistar). Na tretie miesto poskočil utorkový víťaz Viviani.

„Bol to možno vôbec najlepší dojazd etapy, aký sme v tomto roku absolvovali s naším tímom. Víťazstvo je dielom skvelého tímu. Vždy je dobrý pocit zdolať Sagana, vyhral som druhýkrát tento rok na Vuelte, predtým štyri etapy na Giro d´Italia. Bude náročné to niekedy v budúcnosti zopakovať,“ uviedol Elia Viviani v prvom televíznom interview.

? Etapa 10 | Stage 10 #LaVuelta18
??? @eliaviviani ???

? ¿Qué le preguntarías? | What would you ask him? pic.twitter.com/5iieo0fUyE

— La Vuelta (@lavuelta) 4. septembra 2018

V úniku dňa dvaja cyklisti

Po dni voľna čakalo na pelotón 177 km na zvlnenej rovine s predpokladanou šprintérskou koncovkou, kde sa chystal svoju silu ukázať aj Peter Sagan.

V úniku dňa sa ocitol Španiel Jesús Ezquerra (Burgos-BH), za ktorým sa vydal Portugalčan Tiago Machado (Katusha Alpecin) a po 30 km mali náskok 3:10 min pred pelotónom. Po 50 km malo duo k dobru 3:30 min, ale 30 km pred cieľom to bolo už len 14 sekúnd.

Ešte predtým sa na 135. km odohrala šprintérska prémia, ktorú vyhral Ezquerra pred Machadom a Georgeom Bennettom (LottoNL-Jumbo). Peter Sagan nestiahol náskok Alejandra Valverdeho na čele bodovacej súťaže, zostal 18-bodový. Nasledovalo jediné klasifikované stúpanie dňa na Alto de Fermoselle (dĺžka 4,9 km, priemer 5.3%).

Na vrchole tejto prémie III. kategórie bol prvý Španiel Valverde a pripísal si 3 body do vrchárskej súťaže. Najmä zásluhou jazdcov tímu Bora-Hansgrohe sa náskok dvojice v úniku rapídne zmenšil až sa napokon úplne skončil.

Sagan sa dostal k okraju cesty

V posledných 20 km sa začali množiť defekty aj u favoritov na celkové prvenstvo. Doháňať manko na pelotón po defekte museli líder priebežného celkového poradia Simon Yates (Mitchelton-Scott), Nairo Quintana (Movistar) aj Wilco Kelderman (Sunweb).

O únik sa pokúsil Diego Rubio (Burgos-BH), ale nemal dlhé trvanie. Desať kilometrov pred cieľom 27-ročného Španiela pohltil pelotón. Všetko sa schyľovalo k hromadnému šprintu na rovine, ktorý aj nastal.

Jeden a pol kilometra pred cieľom sa Sagan ocitol v dobrej pozícii za Eliom Vivianim (Quick-Step Floors), úradujúci majster sveta sa dostal do záverečného špurtu, ale na Vivianiho napokon nemal. Sagan sa dostal príliš k okraju cesty a už nemal šancu predstihnúť Vivianiho, ktorému pozíciu perfektne pripravili jeho tímoví kolegovia.

„Dnešná etapa bola relatívne pokojná a podľa očakávania rozhodoval veľmi rýchly finiš. Chalani v tíme pracovali veľmi dobre, na poslednom stúpaní približne 30 kilometrov pred cieľom sa na čele pelotónu pokúsili o únik. V závere som zo seba vydal všetko a skončil druhý, podarilo sa mi tým získať zelený dres. Veľmi ma to teší a teraz sa ho pokúsim udržať čo najdlhšie,“ zhodnotil Peter Sagan utorkovú 10. etapu na oficiálnom webe zoskupenia Bora-Hansgrohe.

Výsledky – Vuelta a Espaňa 2018

10. etapa (Salamanca – Bermillo de Sayago, 177 km): 1. Elia Viviani (Tal.) Quick-Step Floors 4:08:08 h, 2. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 3. Giacomo Nizzolo (Tal.) Trek-Segafredo, 4. Nelson Andres (Kol.) Caja Rural – Seguros RGA, 5. Marc Sarreau (Fr.) Groupama-FDJ, 6. Danny van Poppel (Hol.) LottoNL-Jumbo – všetci v rovnakom čase ako víťaz

Poradie po 10. etape: 1. Simon Yates (V. Brit.) Mitchelton-Scott 41:03:00 h, 2. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +1 s, 3. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +14, 4. Emanuel Buchmann (Nem.) Bora-Hansgrohe +16, 5. Ion Izagirre (Šp.) Bahrain-Merida +17, 6. Tony Gallopin (Fr.) Ag2r La Mondiale +24

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 83 bodov, 2. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar 81, 3. Elia Viviani (Tal.) 66

Viac k témam: Peter Sagan, Vuelta
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Skvelý Sagan opäť s pódiovým umiestnením, na Vuelte je lídrom bodovacej sútaže © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Peter Sagan podstúpi operáciu. Moje srdce potrebuje zastávku v boxoch, hovorí

Cyklista sa mal zúčastniť dvoch jednorazových pretekov v Slovinsku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *