Home / šport / MOTOR šport / Video: Hamilton mal po štarte kolíziu s Vettelom, ale Veľkú cenu Talianska nakoniec vyhral

Video: Hamilton mal po štarte kolíziu s Vettelom, ale Veľkú cenu Talianska nakoniec vyhral

aktualizované 2. septembra, 16:58

MONZA 2. septembra (WebNoviny.sk) – Britský pilot Lewis Hamilton triumfoval v nedeľňajšej Veľkej cene Talianska formuly 1.

Tridsaťtriročný úradujúci svetový šampión z tímu Mercedes štartoval na legendárnom okruhu v Monze z tretej priečky, hneď v prvom kole sa dostal do kolízie s nemeckým rivalom zo zoskupenia Ferrari Sebastianom Vettelom a potom väčšinu pretekov jazdil za jeho fínskym tímovým kolegom Kimim Räikkönenom.

Penalizácia pre Verstappena

Rodák zo Stevenage sa napokon dostal na čelo osem kôl pred koncom a svoju pozíciu si už udržal. Pred Räikkönenom napokon finišoval s náskokom 8,7 sekundy.

Tretí s odstupom 13,2 sekundy pôvodne skončil Holanďan v službách Red Bullu Max Verstappen, ale po päťsekundovej penalizácii sa zosunul na piate miesto. Tretia priečka pripadla Hamiltonovmu fínskemu tímovému kolegovi Valtterimu Bottasovi. Hamiltonov najväčší súper v boji o titul Vettel obsadil napokon štvrtú pozíciu.

Not quite meant to be today but congrats to #Kimi7 on his 100th #F1 podium ?#ItalianGP ?? pic.twitter.com/4csUVD5L7I
— ShellMotorsportTeam (@ShellMotorsport) 2. septembra 2018

Hamilton dosiahol piate víťazstvo na VC Talianska v kariére a dotiahol sa na nemeckého rekordéra Michaela Schumachera. Brit v Monze vyhral aj v rokoch 2012, 2014, 2015 a 2017. Celkovo to bolo pre neho 69. víťazstvo v F1. Hamilton zásluhou víťazstva zvýšil náskok v šampionáte pred Vettelom na 30 bodov. Priebežne tretí s mankom 92 bodov je Räikkönen. Nasledujúca VC Singapuru sa uskutoční 16. septembra.

„Ferrari bolo počas tohto víkendu veľmi zdatným protivníkom, bolo veľkou výzvou zdolať ho. Obrovské ďakujem patrí mojim fanúšikom, ktorí ma veľmi motivovali k dnešnému výkonu. Bolo to veľmi ťažké,“ zneli prvé slová Hamiltona po pretekoch. „Podľa mňa sme boli dostatočne rýchli, ale odišli mi zadné pneumatiky a tým sa pre nás skončil boj o víťazstvo. Je náročné to stráviť, skutočne sme sa snažili,“ uviedol Räikkönen

Bottas zdržoval Räikkönena

V úvodnom kole sa v prvej šikane dostali do kontaktu Hamilton s Vettelom, Nemec si poškodil monopost, musel meniť predné krídlo a na trať navyše vyšlo bezpečnostné vozidlo. Po reštarte sa síce Hamilton dostal na cieľovej rovinke na prvé miesto pred Räikkönena, ale Fín sa onedlho vrátil na vedúcu priečku.

Vettel and Hamilton touch and Vettel is sent to the 18th place. Incident is under investigation by FIA! #Formula1 #ItalianGP pic.twitter.com/eZfqcgZzmN
— lmicu (@lmicu) 2. septembra 2018

Hamilton stále bojoval s Räikkönenom o prvú pozíciu, odstup medzi týmito dvoma pilotmi sa pohyboval na úrovni jednej sekundy. Vettel sa medzitým predieral štartovým poľom, v 14. kole sa nachádzal na 10. mieste. Bottas ako jediný zo špice nešiel na výmenu pneumatík a zdržoval Räikkönena, na ktorého sa zatiaľ dotiahol Hamilton.

V 36. kole Bottasa konečne povolali do boxov, na trať vyšiel na štvrtej pozícii. Hamilton sa stále držal tesne za vedúcim Räikkönenom, Britovi sa napokon podarilo predbehnúť Fína v úvode 45. kola, Vettel bol v tom momente piaty. Hamilton sa Räikkönenovi okamžite vzdialil a niekoľko kôl neskôr oslavoval piate víťazstvo v Monze.

Výsledky – Veľká cena Talianska F1 (Monza)

po 53 kolách

1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes, 2. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari +8,705 s, 3. Valtteri Bottas (Fín.) Mercedes +14,066, 4. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari +16,151, 5. Max Verstappen (Hol.) Red Bull +18,208, 6. Romain Grosjean (Fr.) Haas +56,320

Poradie MS

po 14 z 21 pretekov

1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 256 bodov, 2. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 226, 3. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 164, 4. Valtteri Bottas (Fín.) Mercedes 159, 5. Max Verstappen (Hol.) Red Bull 130, 6. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 118

Pohár konštruktérov

1. Mercedes 415 bodov, 2. Ferrari 390, 3. Red Bull 248, 4. Renault a Haas po 84, 6. McLaren 52

Viac k témam: F1 Formula 1, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Velka cena Talianska
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Hamilton mal po štarte kolíziu s Vettelom, ale Veľkú cenu Talianska nakoniec vyhral © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Lewis Hamilton sa teší na nové výzvy v tíme Ferrari, ale v Mercedese má ešte nedokončenú prácu

Lewis Hamilton vo Ferrari nahradí španielskeho jazdca Carlosa Sainza mladšieho, ktorý sa s predstaviteľmi stajne nedohodol na novom kontrakte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *