Home / SVET / Dánsko zatvorí múzeum vikinských lodí, ohrozuje ho stúpajúca hladina mora

Dánsko zatvorí múzeum vikinských lodí, ohrozuje ho stúpajúca hladina mora

KODAŇ 30. augusta (WebNoviny.sk) – Dánska vláda vo štvrtok rozhodla, že dá zatvoriť známe múzeum vikinských lodí v Roskilde. Múzeum, ktoré sa nachádza v miestnom prístave, už dlhé roky ohrozuje stúpajúca hladina mora.

V zime roku 2013 ho zasiahla a poškodila silná búrka, škody vtedy vyčíslili predstavitelia múzea na vyše 1,5 milióna eur, hoci samotným lodiam sa nič nestalo.

Odporúčame:
Premiér Pellegrini označil priamych účastníkov SNP za skutočných hrdinov

O zrušenie požiadalo vládu samotné múzeum, podľa ktorého predstaviteľov by bola jeho ďalšia existencia riziková. Vláda túto žiadosť vo štvrtok odsúhlasila a vyradila múzeum v Roskilde zo zoznamu objektov radených ku kultúrnemu dedičstvu krajiny.

Podľa dánskej ministerky kultúry Mette Bock v roku 1960, keď múzeum založili, „ešte nikto nemohol predpovedať stúpajúce hladiny morí a problémy, ktoré to bude spôsobovať budove múzea“.

Vláda ani predstavitelia múzea zatiaľ neinformovali, čo sa bude po zrušení múzea diať so samotnými starožitnými vikinskými loďami, ktoré v ňom boli vystavené.

Viac k témam: Baltské more, múzeum Vikingov
Zdroj: Webnoviny.sk – Dánsko zatvorí múzeum vikinských lodí, ohrozuje ho stúpajúca hladina mora © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *