Home / EKONOMIKA / Minister Richter otvoril prvé poradenské centrum, ktoré pomôže so vznikom sociálnych podnikov

Minister Richter otvoril prvé poradenské centrum, ktoré pomôže so vznikom sociálnych podnikov

BANSKÁ BYSTRICA 18. augusta (WebNoviny.sk) – Prvé regionálne poradenské centrum sociálnej ekonomiky v piatok oficiálne otvorili v Banskej Bystrici.

„Banskobystrický samosprávny kraj je prvý, kde otvárame takéto centrum, ale v priebehu mesiaca máme záujem otvoriť takéto centrá aj v Košiciach a Prešove,“ uviedol na otvorení minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter s tým, že v týchto regiónoch je najviac znevýhodnených okresov.

Na pracovisku v Banskej Bystrici sú podľa jeho slov štyria odborne pripravení zamestnanci, ktorí budú odpovedať na všetky otázky súvisiace so zriadením sociálneho podniku, pričom ich pôsobiskom je celý kraj.

Bezplatné poradenstvo

Záujemcovia o sociálne podnikanie nájdu pomoc v regionálnych centrách sociálnej ekonomiky, ktoré majú postupne vzniknúť v každom krajskom meste. Pracovníci v nich budú poskytovať informácie o sociálnom podnikaní a nevyhnutnú pomoc a podporu pri rozbehu novovznikajúcim sociálnym podnikom.

Odporúčame:
Minister Richter si je istý skorým zavedením preddôchodku, ministerstvo financií však nesúhlasí

Zároveň pre subjekty sociálnej ekonomiky poskytnú bezplatne aj projektové, právne a ekonomické poradenstvo, prípadne pomoc pri realizácii verejného obstarávania.

„Je veľmi dobré, že v lokalitách Banskej Bystrice, Košíc a Prešova vzniká informačný tok, ktorý dopomôže starostom a rôznym iným mimovládnym organizáciám k tomu, aby sociálna ekonomika nebola robená laicky, ale profesionálne,“ povedal predseda Združenia mladých Rómov Ivan Mako.

Zisk nie je dôležitý

Sociálna ekonomika uprednostňuje dosahovanie pozitívneho sociálneho vplyvu (ako napríklad pomoc nezamestnaným ľuďom) pred dosahovaním zisku.

„Prostredníctvom sociálnych podnikov vytvoríme okrem iného aj takzvaný medzitrh práce, čo znamená, že zamestnanci v nich budú rok alebo dva získavať pracovné návyky a potom si budú hľadať trvalé zamestnanie. To už bude pre nich jednoduchšie, keďže budú mať pracovné skúsenosti,“ konštatoval Richter.

Odporúčame:
Slováci sa z nových výpisov z 3. piliera dozvedia aj dôležitý údaj o svojom dôchodkovom veku

V evidencii úradov práce je stále viac ako 74-tisíc dlhodobo nezamestnaných, ktorí by podľa ministra mohli dostať šancu nájsť si zamestnanie práve v sociálnych podnikoch.

Tri druhy sociálnych podnikov

Zákon vymedzuje tri druhy sociálnych podnikov. Integračné sú zamerané na zamestnávanie znevýhodnených a zraniteľných osôb. Podporené budú aj sociálne podniky bývania, ktoré sa zameriavajú na výstavbu, prestavbu alebo prenájom bytov ľuďom s mesačným príjmom za domácnosť maximálne vo výške štvornásobku sumy životného minima.

Cieľom je vytvoriť na Slovensku priestor pre rozvoj nájomného bývania v neziskovom sektore podľa rakúskeho vzoru. Vznikať môžu aj iné typy sociálnych podnikov s rôznymi okruhmi činností, od environmentálnych, cez sociálnu a humanitárnu pomoc až po kultúrne aktivity.

Viac k témam: Ján Richter, Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR, poradenstvo, sociálny podnik
Zdroj: Webnoviny.sk – Minister Richter otvoril prvé poradenské centrum, ktoré pomôže so vznikom sociálnych podnikov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nezamestnanosť sa blíži k rekordne nízkym číslam, druhý mesiac po sebe rástol aj počet zamestnaných cudzincov

Odtok uchádzačov o zamestnanie z evidencie naďalej prevyšuje prítok do evidencie, čo spôsobilo rekordne nízky počet ľudí bez práce.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *