Home / SVET / Európska komisia stupňuje tlak na Poľsko, má mesiac na zmeny v zákone o najvyššom súde.

Európska komisia stupňuje tlak na Poľsko, má mesiac na zmeny v zákone o najvyššom súde.

BRUSEL 14. augusta (WebNoviny.sk) – Európska únia stupňuje tlak na Poľsko pre zmeny v zákone o najvyššom súde. Varšave dala mesiac na podniknutie nápravných krokov, než záležitosť posunie najvyššiemu európskemu súdu.

Utorkové oznámenie sa týka poľskej legislatívy, ktorá posiela do predčasného dôchodku viac než tretinu sudcov najvyššieho súdu vo veku nad 65 rokov.

Zákon z dielne vládnej strany Právo a spravodlivosť je súčasťou rozsiahlej reformy súdneho systému, ktorej cieľom je podľa únie dostať poľské súdnictvo pod kontrolu vlády. Poľská vláda však trvá na tom, že reforma je potrebná pre zlepšenie ich zastaraného súdneho systému.

Európska komisia zákon kritizuje, pretože podľa nej nespĺňa demokratické princípy 28-členného bloku. Komisia tvrdí, že zdôvodnenie zo strany Poľska „nerozptýlilo jej obavy“ a prípad o mesiac plánuje predložiť Súdnemu dvoru Európskej únie.

Viac k témam: Európska komisia (EK), Najvyšší súd, PiS Právo a spravodlivosť
Zdroj: Webnoviny.sk – Európska komisia stupňuje tlak na Poľsko, má mesiac na zmeny v zákone o najvyššom súde. © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *