Home / EKONOMIKA / Podmienky ťažby dreva na Slovensku sa upravia, štátne lesy chcú investovať aj do technológií

Podmienky ťažby dreva na Slovensku sa upravia, štátne lesy chcú investovať aj do technológií

BANSKÁ BYSTRICA 14. augusta (WebNoviny.sk) – Stabilitu prác pre dodávateľov ťažby dreva, investovanie do nových technológií, vyššiu efektívnosť a včasnosť dodávok, ale tiež záruku zaplatenia konečným dodávateľom by mali na roky 2019 až 2022 garantovať nové podmienky zabezpečenia ťažobnej činnosti v štátnom podniku Lesy SR.

Maximálna veľkosť výrobného celku

Deklarovali to v utorok na tlačovej besede v Banskej Bystrici predstavitelia Lesov SR spolu so zástupcami Združenia podnikateľov a živnostníkov pracujúcich v lesnom hospodárstve SR (ZPŽPLH), ktorí podpísali 24. júla Memorandum o spolupráci v oblasti lesného hospodárstva.

Odporúčame:
Za povodne v Tatrách môže podľa ministerstva pôdohospodárstva envirorezort, ten to odmieta

Hlavnou zmenou oproti avizovanému modelu nového verejného obstarávania lesníckych služieb v oblasti ťažby od roku 2019 bude podľa výrobno-technického riaditeľa Lesov SR Petra Chrústa maximálna veľkosť výrobného celku, na ktorý sa bude uzatvárať zmluva s víťazným dodávateľom.

„Pôvodný zámer jednej zmluvy na jeden odštepný závod sme pozmenili na úroveň nižšej organizačnej jednotky, a to maximálne jednej lesnej správy. Týchto má podnik aktuálne vytvorených 129 v rámci 23 odštepných závodov,“ doplnil Chrúst.

Zníženie pracovnej úrazovosti

Verejné obstarávania budú od januára 2019 realizovať odštepné závody Lesov SR, pričom súťažiť sa bude najnižšia cena na celý objem ťažobnej činnosti na štvorročné obdobie. Minimálny objem ťažby a približovania dreva na odvoznom mieste za jeden kalendárny rok vrátane poťažbovej úpravy pracoviska bude sedemtisíc metrov kubických hmoty na výrobný celok.

Dlhodobý zmluvný vzťah má dodávateľom garantovať aj možnosť čerpania úverov a iných podpôr na obnovu technologického parku dodávateľa.

Odporúčame:
Katarína Cséfalvayová považuje ochranu lesa za prioritu Slovenska, jeho úloha má byť ekologická

Združenie podnikateľov a živnostníkov pracujúcich v lesnom hospodárstve zmeny podľa svojho predsedu Jozefa Hana víta, lebo „prispejú k sprehľadneniu väzieb medzi jednotlivými podnikateľmi“. „Ak sa zlepšia tieto vzájomné podmienky, malo by prísť aj k zníženiu úrazovosti v lesnom hospodárstve, lebo ľudia ak budú mať adekvátnu odmenu za prácu, nebudú pracovať 12 až 14 hodín a porušovať bezpečnostné pravidlá,“ doplnil Hano.

Prehodnotili pôvodné podmienky

Návrh nového modelu predložili Lesy SR na pripomienkovanie profesijným združeniam podnikateľov v lesnom hospodárstve v októbri minulého roka. Po rokovaniach s predstaviteľmi ZPŽPLH a dôkladnej analýze súčasného stavu nakoniec prehodnotili pôvodne ohlásené podmienky a prispôsobili model novým požiadavkám ustanoveným v podpísanom memorande o spolupráci.

Odporúčame:
Lesníci opakovane upozorňujú na nepriaznivý stav v Tatrách, bezzásahovosť zvyšuje riziko škôd

„Doterajší model obstarávania ťažbovej činnosti v Lesoch SR bol postavený na uzatváraní veľkého množstva, až 1 633 rámcových zmlúv s 555 dodávateľmi, čo v praxi znamenalo veľkú administratívnu záťaž, rozdrobenosť a nedostatočnosť kontroly. Neistota dodávateľov vo vzťahu k rozsahu dodávateľských prác a služieb sa odzrkadľovala aj na zastaranosti techniky a zníženej schopnosti investovať do obnovy strojového parku,“ vysvetlil generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Marian Staník.

Viac k témam: Štátny podnik Lesy SR, ťažba dreva
Zdroj: Webnoviny.sk – Podmienky ťažby dreva na Slovensku sa upravia, štátne lesy chcú investovať aj do technológií © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *