Home / EKONOMIKA / Atómovú elektráreň Mochovce je potrebné dostavať, zhodli sa opozičné strany SaS a OĽaNO

Atómovú elektráreň Mochovce je potrebné dostavať, zhodli sa opozičné strany SaS a OĽaNO

BRATISLAVA 13. augusta (WebNoviny.sk) – Opozičné parlamentné strany sú za dostavbu tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce (EMO). A to aj napriek všetkým problémom s harmonogramom dostavby a s rozpočtom, ktoré Mochovce sprevádzajú.

„Cena elektriny v súčasnosti rastie a 4,9 miliardy eur je už preinvestovaných. Najlepšie riešenie je preto Mochovce dokončiť. Hlavným dôvodom je hodnota nášho podielu v Slovenských elektrárňach, ktorá by bez dostavaných Mochoviec bola prakticky nulová,“ povedal pre portál vEnergetike.sk tímlíder pre energetiku zo strany SaS Karol Galek.

Efektívnejší tlak vlády

Za dostavbu tretieho a štvrtého bloku Jadrovej elektrárne Mochovce je aj hnutie OĽaNO. „Vláda ako väčšinový vlastník by mala vytvoriť efektívnejší tlak, poskytnúť väčšiu súčinnosť a pričiniť sa tak o to, aby už nedochádzalo pri tejto dostavbe k časovým prieťahom, teda aby spoločnosti zodpovedné za dostavbu, najmä spoločnosť Enel, finančne zabezpečili kvalitné a rýchle dokončenie blokov,“ dodal tieňový minister hospodárstva za stranu OĽaNO Eduard Heger. „Mochovce je potrebné dostavať,“ zdôraznil podpredseda hnutia Sme rodina pre ekonomiku Dušan Doliak, podľa ktorého Slovensko potrebuje mať čo najväčší podiel energie z jadra a vodných elektrární a naopak, čo najnižšiu závislosť od plynu a uhlia.

Odporúčame:
Stavba jadrových elektrární Mochovce mierne pokročila, mali by otestovať všetky kľúčové systémy

„Jadrové elektrárne v Mochovciach by sme určite dokončili. Zo strategických, ekonomických aj ekologických dôvodov,“ konštatoval podpredseda strany ĽS Naše Slovensko Milan Uhrík.

Politicky prepojení dodávatelia

S dostavbou mochoveckých jadrových blokov sa začalo ešte v roku 2008, počas prvej vlády Roberta Fica. Opozičné strany sú presvedčené, že jedným z dôvodov meškania dostavby a jej predražovania sú kšefty firiem napojených na vlády, ktorým šéfovala strana Smer-SD.

„Dostavba Mochoviec v režime, v akom prebiehala a prebieha je jeden z najväčších tunelov na Slovensku. Na vine je neschopná vláda, ktorá elektrárne účelovo znehodnotila a potom sprivatizovala hlboko pod ich reálnu cenu,“ zdôraznil Uhrík.

Odporúčame:
Strana SaS neverí v dostavbu Mochoviec, spriaznené firmy Smeru tunelujú navyšujúci sa rozpočet

Podľa Galeka z SaS sú problémom dostavby politicky prepojení dodávatelia, niektorí od úplného začiatku. „Napríklad taká firma Enseco, ako jeden z hlavných dodávateľov, je vlastnená bývalým Ficovým poradcom pre energetiku. Ten na tomto poste pôsobil práve v čase, keď sa o dostavbe rozhodlo. Z dostavby si však perpetuum mobile na pravidelný príjem urobili nielen domáci subdodávatelia, ale aj generálny dodávateľ. Nebyť tlaku bánk v pozícii veriteľa, Mochovce by nemuseli byť dokončené nikdy,“ povedal Galek.

Prínos pre energetickú sebestačnosť

Heger od Obyčajných ľudí je presvedčený, že za meškaním dostavby je nedostatočná technická a manažérska spôsobilosť investora. Doliak zo Sme rodina upozornil, že tretí a štvrtý blok Mochoviec je postavený na sovietskych reaktoroch a začiatok stavby bol v roku 1987.

„Podľa dostupných zdrojov aj podľa našich spolupracovníkov vznikajú problémy pri spájaní modernej regulačnej a riadiacej techniky s reaktorom z osemdesiatych rokov. Znamená to, že stavba musela byť z veľkej časti znovu vyprojektovaná a s tým súvisí väčšina problémov,“ konštatoval Doliak

Dostavba dvoch blokov bude podľa Hegera veľkým prínosom pre zabezpečenie energetickej sebestačnosti krajiny. „Pre Slovensko má dokončenie tejto elektrárne skôr ekonomický ako energetický význam,“ uzavrel Galek.

Odporúčame:
Ministri schválili 700-miliónovú pôžičku od Enelu, využije sa na dostavbu Mochoviec

Ku koncu júna tohto roka bol tretí jadrový blok dostavaný na 97,7 %. Štvrtý mochovecký blok bol dostavaný na 86 %. Zavážanie paliva na treťom bloku je naplánované na prvý a komerčná prevádzka na druhý kvartál 2019. Dostavba štvrtého jadrového bloku je naplánovaná zhruba o rok neskôr ako dostavba tretieho.

Po začatí dostavby Mochoviec sa hovorilo o rokoch dostavby 2012, respektíve 2013. Okrem termínov sa viackrát menil aj rozpočet dostavby jadrových blokov. Najnovší rozpočet na dostavbu je vo výške 5,4 miliardy eur. Podľa plánov z roku 2008 si pritom mala dostavba vyžiadať 2,8 miliardy eur.

Zdroj: Webnoviny.sk – Atómovú elektráreň Mochovce je potrebné dostavať, zhodli sa opozičné strany SaS a OĽaNO © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Smernica Európskej únie by mala urobiť poriadok v označení „eko“ a ochrániť zákazníkov pred zavádzaním

Rastúci počet „zelených“ označení na obaloch bez porovnávacích údajov je nielen neprehľadný, ale často aj zavádzajúci.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *