Home / SLOVENSKO / Slováci sú ochotní pomôcť cudzincom, občianske združenie Mareena prispieva k integrácii

Slováci sú ochotní pomôcť cudzincom, občianske združenie Mareena prispieva k integrácii

BRATISLAVA 12. augusta (WebNoviny.sk) – Slováci sú ochotní pomôcť cudzincom pri integrácii. V rozhovore pre agentúru SITA to uviedla predsedníčka občianskeho združenia Mareena Michaela Pobudová.

Cieľom združenia je priamo pomôcť utečencom v konkrétnej oblasti v rámci integračného procesu. Poskytujú tak pomoc s jazykovým vzdelávaním, spoznávaním nového bydliska a doučujú deti. Časť ich aktivít je zameraná na nadviazanie sociálnych väzieb s majoritnou populáciou, čo má pomôcť zredukovaniu nedôvery.

Tréning v medzikultúrnej komunikácii

V rámci aktivít združenia fungujú tri dobrovoľnícke komunity – v Nitre (11 ľudí), Košiciach (15 ľudí) a Bratislave (17 ľudí). „Mareena dobrovoľníkov nielen jednotlivo vyberá, ale organizuje pre nich aj tréning v medzikultúrnej komunikácii a poskytuje im pravidelnú podporu formou supervízií či dobrovoľníckych stretnutí. Klienti okrem toho, že cítia progres v oblasti, v ktorej im dobrovoľníci pomáhajú, oceňujú aj fakt, že im niekto venuje čas a zaujíma sa o ich životné úspechy či starosti, a posilňuje v nich pocit, že sú akceptovaní,“ vysvetlila Pobudová.

Odporúčame:
Cséfalvayová: Schengen ohrozujú viac populistickí politici ako utečenci

V Bratislave, Nitre a Košiciach organizujú dvakrát ročne nábor dobrovoľníkov, kde sa kandidáti musia zaviazať, že budú približne dve hodiny týždenne venovať pomoi niekomu inému. „Ľudia sú ochotní darovať svoj čas na pomoc cudzincom. Máme takisto skúsenosť, že ľudia sú ochotní finančne podporiť cudzinecké rodiny v núdzi či poskytnúť im dočasne zvýhodnené bývanie. Rôzne slovenské organizácie nám pomáhajú finančne, priestormi alebo spoluorganizáciou komunitných aktivít,“ dodala.

V Bratislave majú dostatok záujemcov o prácu s cudzincami, v Nitre a v Košiciach je to o čosi slabšie. Podľa Pobudovej však dôvodom nie je väčšia neochota pomôcť. „V Bratislave funguje naše komunitné centrum, kde organizujeme pravidelné aktivity a máme päťčlenný tím, zatiaľ čo v Košiciach a v Nitre vlastné priestory nemáme a máme zamestnané len koordinátorky na krátke dohody,“ uviedla.

Združenie pomáha cez kurzy a workshopy

Združenie cudzincom v začiatkoch pomáha cez kurzy a workshopy. V súčasnosti ponúkajú v Bratislave kurzy konverzácie v slovenskom jazyku a kurz angličtiny. V Košiciach sa koná počítačový kurz. Workshopy organizujú v oboch mestách na základe dopytu, doteraz mali niekoľko zameraných na prípravu životopisu a prípravu na pracovný pohovor. Na jeseň chcú rozbehnúť fundraisingovú kampaň, aby mohli zohnať finančné prostriedky na zorganizovanie pravidelnejších jazykových kurzov v Bratislave a po prvýkrát aj v Nitre. Prepájanie Slovákov a cudzincov sa združeniu osvedčilo aj cez komunitné aktivity – pravidelné Sobotné brunche a väčšie podujatia, ako je Dobrý trh na Jakubáku či Mareena Festival.

Úroveň nedôvery je podľa Pobudovej úplne bežná a aj ľudia, ktorí chcú aktívne cudzincom pomáhať, k nim prvýkrát pristúpia síce s veľkou ochotou, ale i s istým ostychom či nedôverou. „Je to len preto, lebo stretávajú človeka, ktorého nepoznajú. Nevedia, čo od neho môžu očakávať, ako zareaguje, čo je vhodné v rámci medzikultúrnej komunikácie a podobne. Po pár interakciach, lepšom spoznaní sa a zistení, že sa tomuto človeku dá dôverovať, však tento pocit vymizne,“ konštatovala.

Občianske združenie Mareena má klientov zo 16 krajín, najviac zastúpení sú Afganci, Ukrajinci a Iračania, majú však aj klientov z Číny, Indonézie, Pakistanu, Somálska, Burundi, Kamerunu či Líbye. Dôvody ich príchodu sú rôzne. Medzi ich klientmi sú silne zastúpení utečenci, ktorí boli nútení odísť zo svojej krajiny pôvodu z dôvodu ohrozenia na živote, či už pre vojnu alebo prenasledovanie. Zopár ľudí, ktorí k nim chodia, sú aj žiadatelia o azyl, ktorí sú v procese žiadania o ochranu a stále čakajú, či budú môcť na Slovensku zostať. Ostatní klienti sú aj bežní migranti, ktorí na Slovensko prišli za prácou, za rodinou, podnikaním alebo štúdiom.

Viac k témam: Mareena, migranti, utečenci
Zdroj: Webnoviny.sk – Slováci sú ochotní pomôcť cudzincom, občianske združenie Mareena prispieva k integrácii © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Deň narcisov už po piatykrát v dm

Pripnutie žltého narcisu na hruď vyjadruje spolupatričnosť, podporu a vnáša do života nádej.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *