Home / EKONOMIKA / Komodity / Akciové trhy v USA klesli, turecká líra sa vďaka naštrbeným vzťahom prepadla na rekordné minimum

Akciové trhy v USA klesli, turecká líra sa vďaka naštrbeným vzťahom prepadla na rekordné minimum

BRATISLAVA 12. augusta (WebNoviny.sk) – Akciové trhy v USA a Európe v piatok oslabili. Investori majú obavy z aktuálnej finančnej krízy v Turecku a jej možných negatívnych dopadov na globálne bankovníctvo.

Index S&P 500 klesol o 0,7 % na 2 833,28 bodu, Dow Jones o 0,8 % na 25 313,14 bodu a Nasdaq o 0,7 % na 7 839,11 bodu.

Turecká líra tvrdo prepadla

Kurz tureckej líry sa prudko prepadol v čase, kedy krajina vedie vážne diplomatické spory s USA. Prezident Recep Tayyip Erdogan medzitým upevňuje kontrolu nad tureckou centrálnou bankou, ktorej v súčasnosti šéfuje jeho zať.

Odporúčame:
Dolár posilnil voči euru, turecká líra zaznamenala rekordné minimum

Banka napriek tlaku ekonómov odmieta podporiť kurz líry zvýšením úrokových sadzieb a drží ich naďalej na nízkych úrovniach.

Líra od začiatku roka voči americkému doláru stratila zhruba 40 % hodnoty. To spôsobuje obavy z rozšírenia finančnej nestability, na čo investori reagujú výpredajmi akcií a presmerovaním voľných zdrojov do bezpečnejších aktív, akými sú americký dolár a vládne dlhopisy.

Zvýšenie ciel na oceľ a hliník

Ďalší tlak na líru vyvolali v piatok výroky amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý vyhlásil, že podporí ďalšie zvýšenie ciel na dovoz ocele a hliníka z Turecka.

Odporúčame:
Vzťahy USA a Turecka nie sú dobré, Donald Trump oznámil zdvojnásobenie ciel na hliník a oceľ

Vzťahy medzi Washingtonom a Ankarou navyše zaťažuje spor po zatknutí amerického pastora, ktorí čelí v Turecku obvineniam zo špionáže a činností súvisiacich s terorizmom.

V Európe klesol nemecký index DAX o 2 %, francúzsky CAC o 1,6 % a britský FTSE 100 o 1 %.

Viac k témam: akciový trh, clo, Donald Trump, Dow Jones, finančná kríza, Recep Tayyip Erdogan, turecká líra
Zdroj: Webnoviny.sk – Akciové trhy v USA klesli, turecká líra sa vďaka naštrbeným vzťahom prepadla na rekordné minimum © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Finančné spoločnosti na Slovensku budú viac transparentné

Fyzické alebo právnické osoby, ktoré vykonávajú obchodnú alebo inú podnikateľskú činnosť a sú zodpovedné za transakcie s finančnými nástrojmi, majú povinnosť mať tzv. LEI kód (Legal Entity Identifier).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *