Home / SVET / Silné zemetrasenie zdvihlo povrch ostrova Lombok o 25 centimetrov, státisíce ľudí opustili domovy

Silné zemetrasenie zdvihlo povrch ostrova Lombok o 25 centimetrov, státisíce ľudí opustili domovy

TANJUNG 11. augusta (WebNoviny.sk) – Silné zemetrasenie, ktoré 5. augusta zasiahlo indonézsky ostrov Lombok, zdvihlo jeho povrch o 25 centimetrov. Informovali o tom vedci z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) a Kalifornského technologického inštitútu, ktorí prostredníctvom satelitných snímok zmapovali povrchové deformácie a zmerali zmeny na povrchu ostrova.

Blízko epicentra na severozápade Lomboku sa zem zdvihla o štvrť metra, na niektorých miestach však naopak klesla o päť až 15 centimetrov. Podľa NASA by takéto satelitné pozorovania mohli pomôcť úradom pri reakcii na zemetrasenia a ďalšie prírodné i človekom spôsobené katastrofy.

Počet obetí môže stúpať

Podľa indonézskej národnej agentúry pre zvládanie katastrof počet obetí zemetrasenia s magnitúdom 7,0 stúpol na 387. Takmer 390-tisíc ľudí, čo je skoro 10 percent populácie ostrova, zostalo bez strechy nad hlavou alebo muselo opustiť svoje domovy. Otrasy poškodili alebo zničili 68-tisíc domov. Hovorca agentúry Sutopo Purwo Nugroho uviedol, že do troch okresov na severe Lomboku ešte nedorazila žiadna pomoc.

Odporúčame:
Video: Ostrov Lombok zasiahlo tretie zemetrasenie, spôsobilo ďalšie škody

Predpokladá sa, že počet mŕtvych bude stúpať, pretože sú obete, ktoré sú pravdepodobne ešte pochované pod zosunutou pôdou a zrútenými budovami, a sú aj úmrtia, ktoré ešte neboli zaznamenané,“ povedal Nugroho s tým, že počet evakuovaných osôb kolíše. Guvernér provincie Západná Nusa Tenggara, do ktorej ostrov spadá, predĺžil výnimočný stav v oblasti do 25. augusta.

Tri silné zemetrasenia

Turistami obľúbený ostrov Lombok zasiahli v priebehu niečo vyše jedného týždňa tri silné zemetrasenia a viac ako 500 dotrasov. Prvé silné zemetrasenie otriaslo ostrovom 29. júla a vyžiadalo si 16 mŕtvych. Dotras zemetrasenia z 5. augusta, ktorý mal magnitúdo 5,9, zase udrel vo štvrtok a spôsobil medzi obyvateľmi paniku, ďalšie škody a v jeho dôsledku sa zranili viac ako dve desiatky ľudí.

Indonézia leží v seizmicky aktívnej oblasti nazývanej Ohnivý kruh a zemetrasenia sú tu pomerne časté.

Viac k témam: ostrov Lombok, zemetrasenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Silné zemetrasenie zdvihlo povrch ostrova Lombok o 25 centimetrov, státisíce ľudí opustili domovy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Top foto dňa (27. marec 2024): Návšteva generála Cavoliho, rokovanie vlády v Galante aj protest Čo? Ruky preč od RTVS!

Streda očami fotografov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *