Home / SLOVENSKO / V kauze údajného únosu Vietnamca SIS nezlyhala, pretože nemala možnosť konať, tvrdí Šafárik

V kauze údajného únosu Vietnamca SIS nezlyhala, pretože nemala možnosť konať, tvrdí Šafárik

BRATISLAVA 10. augusta (WebNoviny.sk) – V kauze údajného únosu vietnamského funkcionára Slovenská informačná služba nezlyhala, pretože nemala v tom čase možnosť konať. Po rokovaní parlamentného výboru na kontrolu spravodajskej služby to novinárom povedal jej šéf Anton Šafárik.

„Tento únos, ktorý sa stal v Berlíne, pokračoval v ČR zhruba dva dni, my máme také informácie, že to tak vraj bolo. Až po dvoch dňoch, z 25. na 26. júla autá spomínané v tejto správe (správa advokátky odsúdeného za podiel na kauze v Nemecku, pozn. SITA) prekročili slovenskú hranicu,“ povedal Šafárik.

Všetky teórie musia potvrdiť kompetentní

Únos Vietnamca podľa neho na území SR trval tak približne dve hodiny. Podľa riaditeľa SIS však všetky teórie musia potvrdiť kompetentné orgány.

Odporúčame:
OĽaNO sa nepáči, že zodpovednosť za únos Vietnamca hádžu na políciu a Kaliňáka a Sakovú ani nevypočujú

Na Slovensku sa v priebehu roka podľa Šafárika vystrieda 100 a ž 200 medzirezortných návštev a SIS ich po spravodajskej stránke zabezpečuje len keď je požiadaná. Inak spravodajskú činnosť v takýchto prípadoch zabezpečuje Úrad na ochranu ústavných činiteľov.

On sám sa podľa vlastných slov o skutku dozvedel až niekoľko dní po tom, ako sa udial. Šafárik zdôraznil, že Nemci sú precízni vyšetrovatelia a príde čas, keď našej strane poskytnú presné informácie, ako to bolo.

Iná verzia návratu Vietnamca do vlasti

Aj podľa predsedu výboru na kontrolu činnosti SIS Gábora Grendela (OĽaNO) organizácia celej návštevy bola v gescii ministerstva vnútra a úloha tajnej služby bola v tomto prípade nulová, keďže nebola požiadaná o súčinnosť. SIS podľa neho hneď ako získala informácie v súvislosti s kauzou, postúpila ich príslušným adresátom.

„Pre mňa v tejto súvislosti je najpodstatnejšia vec, či existuje iná verzia návratu vietnamského občana do vlasti ako slovenská cesta,“ povedal s tým, že iná verzia sa v súčasnosti neskúma. Na otázku, či je tajná služba podľa neho dostatočné aktívna, Grendel odpovedal, že zodpovedala všetky ich otázky.

Odporúčame:
Galka na výbore nepresvedčili informácie ministerky Sakovej ku kauze údajného únosu Vietnamca

Na otázku, či dostatočne, Grendel uviedol, že nechce hovoriť za všetkých, ale pre neho boli otázky zodpovedané dostatočne. Zopakoval ale, že ministerka vnútra Denisa Saková by mala odstúpiť. Takisto vyvrátil informácie, že SIS niečo zatajovala.

„Musím konštatovať, že keď SIS získala informácie, tak v zmysle zákona ich postúpila povinným adresátom, nepotvrdzuje sa teda, že by niečo zatajila,“ dodal.

Viac k témam: Anton Šafárik, Denisa Saková, Gábor Grendel, OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, SIS Slovenská informačná služba, únos Vietnamca
Zdroj: Webnoviny.sk – V kauze údajného únosu Vietnamca SIS nezlyhala, pretože nemala možnosť konať, tvrdí Šafárik © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *