Home / EKONOMIKA / Doprava a infraštruktúra / Na križovatke Triblavina obnovili stavebné práce, úsek bude hotový koncom roka 2019

Na križovatke Triblavina obnovili stavebné práce, úsek bude hotový koncom roka 2019

BRATISLAVA 7. augusta (WebNoviny.sk) Na diaľničnej stavbe na úseku D1 Bratislava – Trnava, križovatka Triblavina sa obnovili stavebné práce. Opätovnú výstavbu na tomto úseku spustil minister dopravy a výstavby Arpád Érsek. Križovatka Triblavina je vo výstavbe od mája 2015.

Zmena šírkového usporiadania diaľnice

Stavebné práce sa prerušili kvôli potrebe zmeny technického riešenia diaľnice D1 v súvislosti s diaľnicou D4 v križovatke Ivanka – sever. Tento proces priniesol zmenu šírkového usporiadania diaľnice D1 v priestore križovatky Triblavina na 8 pruhov, čo vyvolalo potrebu zmeny stavby križovatky pred dokončením.

Odporúčame:
Na diaľnici D1 v smere z Bratislavy budú dopravné obmedzenia

„Som rád, že sa skončilo zložité a niekoľko rokov trvajúce konanie a na križovatke Triblavina sa obnovili stavebné práce. Infraštruktúra v BA a okolí bola dlhé roky zanedbávaná a preto vnímam veľmi pozitívne, že sme konečne naštartovali proces, ktorý nám všetkým pomôže si na konci vydýchnuť a ušetrený čas strávený v aute venovať rodine. Križovatka spolu s bratislavským obchvatom výrazne odľahčí dopravnú situáciu v tejto oblasti,“ uviedol minister dopravy a výstavby Arpád Érsek.

Aktuálne je v zmysle stavebného povolenia ukončená výstavba mosta cez potok Čierna voda, okružné križovatky, preložky inžinierskych sietí a taktiež mestská zberná komunikácia. Úsek D1 Bratislava – Trnava, križovatka Triblavina bude dlhý 1,8 km, v rámci ktorého budú 2 mostné objekty a 5 križovatiek. Stavba bude financovaná zo štátneho rozpočtu vo výške takmer 19,8 milióna eur bez DPH.

Stavbu ukončia na koniec roka 2019

Zmluvné ukončenie výstavby je stanovené na koniec roka 2019, no z dôvodu komplikovaného plánu organizácie dopravy počas výstavby mosta na diaľnici D1 a opakovaným námietkam podávaným v konaní o zmene stavby pred dokončením, sa predpokladá odovzdanie stavby do užívania motoristom v roku 2020.

„Každá výstavba prináša so sebou aj obmedzenia, a preto sme už v predstihu v smere na Senec a Pezinok pridali viac ako 50 vlakov, aby ľudia mali čas si na tento rýchlejší a ekologickejší spôsob dopravy zvyknúť,” povedal minister Arpád Érsek.

V otázke zlepšenia dopravy v Bratislavskom kraji sa angažuje aj predseda BSK Juraj Droba: “Pripravili sme alternatívnu ponuku pre obyvateľov kraja dochádzajúcich do hlavného mesta, aby nemuseli stáť v kolónach. Od 19.augusta výrazne navyšujeme počet spojov prímestských autobusov, ktoré budú nadväzovať na vlaky zo smerov Malacky, Senec, Pezinok a Kvetoslavov. Na trase Ivanka pri Dunaji – Bratislava pribudne 29 spojov, Most pri Bratislave – Bratislava 7, Dunajská Lužná – Bratislava 8 a Chorvátsky Grob, Čierna Voda – Bratislava 5. Prímestské autobusy budú jazdiť v pravidelných intervaloch, čím nielen posilníme, ale aj zjednodušíme cestovanie pre obyvateľov a návštevníkov Bratislavského kraja. Takisto sme navýšili počet vozidlových kilometrov o vyše 500 000 km. V budúcom roku sa odhaduje nárast ešte o ďalších 10%“, vyjadril sa predseda BSK Juraj Droba.

Viac k témam: Arpád Érsek, diaľnica D1, križovatka triblavina, Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Na križovatke Triblavina obnovili stavebné práce, úsek bude hotový koncom roka 2019 © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Amazon chce rozšíriť svoj vozový park v Európe o tisícky ďalších elektrických dodávok a nákladiakov

Spoločnosť chce byť do roku 2040 uhlíkovo neutrálna.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *