Home / EKONOMIKA / Brusel rozhodol, že americké sankcie voči Iránu nebudú platné pre európske firmy

Brusel rozhodol, že americké sankcie voči Iránu nebudú platné pre európske firmy

BRUSEL 6. augusta (WebNoviny.sk) – Európska únia uplatnila takzvaný „blokovací predpis“, aby vylúčila európske firmy z vplyvu amerických sankcií voči Iránu. Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že blokovací predpis nadobudne účinnosť o polnoci washingtonského času (v utorok o 6:00 SELČ).

Ide o mechanizmus, ktorý zakazuje európskym firmám dodržiavať americké sankcie, ak na to nemajú oprávnenie od EK. Národné vlády môžu uložiť „efektívne, primerané a odradzujúce pokuty“ ktorýmkoľvek ich firmám, ktoré sa podriadia sankciám.

Odporúčame:
Trump podpísal znovuzavedenie sankcií proti Iránu, jeho cieľom je vytvoriť ekonomický tlak

Cieľom opatrenia EK je zachovať dohodu, ktorej cieľom je brzdiť jadrové ambície Teheránu. Európska únia trvá na tom, že dohoda je dôležitá pre globálnu bezpečnosť.

„Hlboko ľutujeme opätovné uvalenie amerických sankcií,“ uviedli vo vyhlásení ministri zahraničných vecí Veľkej Británie, Francúzska a Nemecka a šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová.

Viac k témam: Amerika, Európska komisia (EK), Európska únia, Francúzsko, Irán, Nemecko, sankcie, Teherán, Veľká Británia
Zdroj: Webnoviny.sk – Brusel rozhodol, že americké sankcie voči Iránu nebudú platné pre európske firmy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Sociálne zariadenia dostanú v budúcom roku vyšší príspevok, štát to bude stáť takmer 26 miliónov eur

Úprava finančného príspevku vychádza zo zvýšenia nákladovosti sociálnych služieb.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *