Home / KULTÚRA / Divadlo / Verejnosť, kolegovia a priatelia sa so Stanom Dančiakom rozlúčia v Slovenskom národnom divadle,

Verejnosť, kolegovia a priatelia sa so Stanom Dančiakom rozlúčia v Slovenskom národnom divadle,

BRATISLAVA 6. augusta (WebNoviny.sk) – Kolegovia, priatelia a široká verejnosť sa v pondelok 13. augusta o 11:00 rozlúčia s hercom Stanom Dančiakom.

Posledná rozlúčka sa uskutoční v novej budove SND v Bratislave.

Odporúčame:
Vo veku 75 rokov zomrel legendárny herec Stano Dančiak

Agentúru SITA o tom informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková. Stano Dančiak zomrel v noci zo soboty na nedeľu vo veku 75 rokov.

Stano Dančiak *

* sa narodil 26. októbra 1942 v Bratislave. V rokoch 1961 až 1965 študoval na Vysokej škole múzických umení. Hral v Slovenskom národnom divadle, v ktorom dal po čase aj s priateľmi výpoveď a spolu s nimi sa podujal na založenie Divadla na Korze. V ňom pôsobil od roku 1969 až do jeho zatvorenia v roku 1971. V rovnakom roku bol pridelený na Novú scénu, kde pôsobil dvadsať rokov. Od roku 1990 bol členom Činohry Slovenského národného divadla.

Pred kameru sa postavil už v 60. rokoch minulého storočia a zahral si v snímkach ako Námestie svätej Alžbety (1965) Vladimíra Bahnu, Kým sa skončí táto noc (1965) Petra Solana či Vrah zo záhrobia (1966) Andreja Lettricha. S týmito režisérmi spolupracoval i v 70. rokoch minulého storočia, a to napríklad na filmoch Skrytý prameň (1973) či Prípad krásnej nerestnice (1973).

V roku 1975 sa objavil v populárnej komédii Sebechlebskí hudci. Diváci a diváčky si ho môžu pamätať aj zo snímok Svědek umírajícího času (1990), Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý (1992), Lea (1996) alebo Rivers Of Babylon (1998). Spolupracoval tiež na krátkych filmoch ako Fricasse (2003), Nazdravíčko (2005) a Šimijé (2005). Známy bol aj ako dabingový herec. Jedným z jeho nezabudnuteľných výkonov je prepožičanie hlasu svojráznemu mimozemšťanovi Alfovi. Herec dlhé roky bojoval s cukrovkou, v dôsledku ktorej tiež stratil zrak.

Viac k témam: Stanislav Dančiak, úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Verejnosť, kolegovia a priatelia sa so Stanom Dančiakom rozlúčia v Slovenskom národnom divadle, © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Asociácia súčasného divadla oznámila nominácie na ocenenia 26. ročníka Divadelných ocenení sezóny – Dosky 2023

Dosky sú ocenením tvorivých činov v oblasti profesionálneho divadla na Slovensku vo všetkých žánroch.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *