Home / SVET / Saudská Arábia reaguje na kritiku Kanady, vyhostila jej veľvyslanca a zmrazí „nové obchodovanie“

Saudská Arábia reaguje na kritiku Kanady, vyhostila jej veľvyslanca a zmrazí „nové obchodovanie“

DUBAJ 6. augusta (WebNoviny.sk) – Saudská Arábia v pondelok nariadila kanadskému veľvyslancovi, aby do 24 hodín opustil krajinu. Stalo sa tak po tom, čo Kanada skritizovala nedávne zatknutia aktivistov za ženské práva v ultrakonzervatívnom kráľovstve.

Saudskoarabské ministerstvo zahraničia tiež oznámilo, že krajina zmrazí „všetko nové obchodovanie“ s Kanadou, pričom tiež odvolala svojho tamojšieho veľvyslanca naspäť do Rijádu.

Ochrana ľudských práv

„Akýkoľvek ďalší krok týmto smerom zo strany Kanady bude považovaný za uznanie nášho práva zasiahnuť do kanadských vnútorných záležitostí. Kanada a všetky ďalšie štáty potrebujú vedieť, že nemôžu tvrdiť, že si robia väčšie starosti o jeho obyvateľov ako kráľovstvo,“ uviedlo ministerstvo v stanovisku. Zatiaľ nie je jasné, či sa kanadský veľvyslanec Dennis Horak nachádza v Saudskej Arábii, píše agentúra AP.

Odporúčame:
Krajiny dovážajúce ropu z Iránu sa môžu vyhnúť postihom od USA, musia však splniť podmienku

Marie-Pier Baril, hovorkyňa kanadskej ministerky zahraničia Chrystie Freeland, uviedla, že konanie Saudskej Arábie Kanadu „vážne znepokojilo“. „Kanada sa bude vždy zastávať ochrany ľudských práv, vrátane ženských práv a slobody prejavu na celom svete. Naša vláda nikdy nebude váhať s podporovaním týchto hodnôt a verí, že tento dialóg je rozhodujúci pre medzinárodnú diplomaciu,“ uviedla vo vyhlásení.

Tweety diplomatov vyzývajú k prepusteniu

Ako pripomína agentúra AP, v centre sporu sú podľa všetkého tweety kanadských diplomatov, v ktorých vyzývajú kráľovstvo k „okamžitému prepusteniu“ nedávno zatknutých aktivistov za práva žien.

Odporúčame:
Trump žiada 12 krajín o vyššie investície do obrany, Slovensko na summite NATO zastupuje Kiska

Medzi nimi je napríklad Samar Badáwí, ktorej brata blogera Ráifa Badáwího v roku 2012 zatkli a odsúdili na tisíc rán bičom a desať rokov väzenia za kritiku duchovných.

Freeland vo štvrtok na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter vyjadrila znepokojenie nad zatknutím Samary Badawí. „Kanada stojí v tejto ťažkej dobe za rodinou Badáwíovcov a naďalej dôrazne trváme na prepustení oboch Ráifa a Samary Badáwíovcov,“ uviedla v príspevku.

Viac k témam: Kanada, ľudské práva, Saudská Arábia
Zdroj: Webnoviny.sk – Saudská Arábia reaguje na kritiku Kanady, vyhostila jej veľvyslanca a zmrazí „nové obchodovanie“ © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *