Home / SVET / Portugalsko sužuje vlna horúčav, padlo 26 teplotných rekordov

Portugalsko sužuje vlna horúčav, padlo 26 teplotných rekordov

LISABON 5. augusta (WebNoviny.sk) — V Portugalsku, ktoré sužuje vlna horúčav, namerali 26 nových teplotných rekordov, medzi nimi aj v Lisabone.

Najvyššia teplota dňa v Alvege

Teplota v hlavnom meste sa podľa meteorológov v sobotu popoludní vyšplhala na 44 stupňov Celzia, čím padol predchádzajúci 43-stupňový rekord nameraný v roku 1981.

Odporúčame:
Portugalsko aj Španielsko sužujú veľké horúčavy, v kombinácii so suchom vznikajú požiare

Najvyššiu teplotu dňa – 46,8 stupňa Celzia – namerali v Alvege v strednej časti krajiny. Celkovo na viac než 60 percentách územia ortuť teplomera prekročila 40 stupňov Celzia. Doteraz najvyššiu teplotu – 47,4 stupňa Celzia – zaznamenali v Portugalsku v roku 2003.

Stovky hasičov bojujú s požiarom

Horúci vzduch, ktorý prichádza z Afriky, so sebou prináša aj prach zo Sahary. Extrémne teplé a suché podmienky spôsobili v Portugalsku aj viaceré požiare. Okolo 700 hasičov stále bojuje s lesným požiarom v blízkosti mesta Monchique v južnom regióne Algarve. Prezident Marcelo Rebelo de Sousa cez víkend varoval, že situácia je „veľmi vážna“.

V nedeľu teploty mierne klesli, ostávajú však stále nadpriemerne vysoké. Výstrahy stále platia pre väčšinu územia Portugalska a meteorológovia predpovedajú pre južné regióny teplotné maximá do 44 stupňov Celzia. Španielsko medzičasom znížilo červenú výstrahu pred extrémnymi horúčavami na oranžovú v rozsiahlych častiach na juhu, kde však majú teploty podľa predpovedí stále dosahovať 40 až 42 stupňov Celzia.

Viac k témam: horúčavy, Lisabon, počasie, teplotné rekordy
Zdroj: Webnoviny.sk – Portugalsko sužuje vlna horúčav, padlo 26 teplotných rekordov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Medzinárodný súdny dvor nariadil Izraelu otvoriť viac priechodov pre pomoc smerujúcu do Pásma Gazy

Dve nové predbežné opatrenia vydal v prípade žaloby Juhoafrickej republiky, ktorá obvinila Izrael z genocídy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *