Home / EKONOMIKA / Slováci financujú svoju letnú dovolenku z úspor, iba každý desiaty si berie úver

Slováci financujú svoju letnú dovolenku z úspor, iba každý desiaty si berie úver

BRATISLAVA 4. augusta (WebNoviny.sk) – Dovolenky nepatria k veciam, na ktoré by si v súčasnosti Slováci požičiavali. Tento záver vyplynul z prieskumu spoločnosti Kruk, ktorý pre ňu uskutočnila firma Ipsos. Na dovolenku si niekedy vzalo pôžičku iba 12 % respondentov. Ak si už Slováci na dovolenku požičajú, ide skôr o nižšiu sumu do 400 eur.

Dovolenkujú státisíce Slovákov

Podľa údajov publikovaných cestovnými kanceláriami si Slováci za ostatné tri roky radšej za dovolenku priplatia a doprajú si drahšie dovolenky s leteckou dopravou, viac hviezdičkovými hotelmi a all inclusive stravovaním.

Odporúčame:
Oplatí sa výber z bankomatu alebo zmeniť peniaze v banke?

V roku 2017 vycestovalo cez cestovné kancelárie na dovolenku do zahraničia zhruba 634 tis. Slovákov. Takmer 90 % Slovákov pritom financuje svoju letnú dovolenku z úspor, úver si na tento účel vezme len asi každý desiaty.

Výnimkou obyvatelia Nitrianskeho kraja

Na dovolenku si požičiavajú podobnou mierou muži aj ženy, najčastejšie potom vo veku medzi 36 a 44 rokmi alebo medzi 27 a 35 rokmi. V týchto vekových skupinách si na dovolenku niekedy vzalo pôžičku do 400 eur 18 % respondentov prieskumu.

Z geografického hľadiska si najčastejšie na dovolenku požičiavajú obyvatelia Prešovského kraja, kde si tento typ úveru už niekedy vzal takmer každý desiaty respondent prieskumu. Veľkou výnimkou sú pôžičky na dovolenku medzi obyvateľmi Nitrianskeho kraja, kde si na dovolenku nikdy nepožičalo vyše 97 % opýtaných.

Viac k témam: dovolenky, Kruk, prieskum
Zdroj: Webnoviny.sk – Slováci financujú svoju letnú dovolenku z úspor, iba každý desiaty si berie úver © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *