Home / EKONOMIKA / Európska komisia prichádza s novou možnosťou podpory farmárov zasiahnutých suchom

Európska komisia prichádza s novou možnosťou podpory farmárov zasiahnutých suchom

BRATISLAVA 2. augusta (WebNoviny.sk) – Európski poľnohospodári zápasia počas tohto leta s ťažkosťami spôsobenými extrémnymi suchami. Európska komisia (EK) preto vo štvrtok ponúkla farmárom zasiahnutým suchom podporu vo forme predčasného vyplatenia priamych platieb a platieb na rozvoj vidieka.

Zároveň farmárom poskytla aj väčšiu flexibilitu pri využívaní pôdy, ktorá by sa zvyčajne nepoužívala na produkciu tak, aby mohli dostatočne kŕmiť svoje zvieratá. Informovala o tom Európska komisia v tlačovej správe.

Podpora vyplatená skôr

V boji proti suchám prijala Európska komisia vo štvrtok dve osobitné rozhodnutia na pomoc poľnohospodárom okrem podpory v rámci už existujúcich právnych predpisov Spoločnej poľnohospodárskej politiky. Prvým rozhodnutím komisie je vyššia platba podpôr pre farmárov vyplatená vopred.

Odporúčame:
Európska komisia predstavila nové pravidlá registrácie kvality vína v EÚ, proces sa zjednoduší

„Poľnohospodári budú môcť získať až 70 % svojich priamych platieb a 85 % platieb v rámci rozvoja vidieka už od polovice októbra 2018 namiesto toho, aby čakali až do decembra na zlepšenie situácie v oblasti peňažných tokov,“ ozrejmil eurokomisár pre poľnohospodárstvo Phil Hogan.

Zavedenie výnimky

Druhým rozhodnutím EK je zavedenie výnimky zo špecifických požiadaviek na ekologizáciu, konkrétne v oblasti pravidiel pre diverzifikáciu plodín a ekologickú oblasť zameranú na pôdu ležiacu úhorom, aby sa takáto pôda mohla použiť na výrobu krmív pre zvieratá.

Odporúčame:
Farmári dementujú tvrdenia o zaneprázdnenosti a prezradili detaily komunikácie s Pellegrinim

Pretrvávajúca situácia so suchom vo viacerých štátoch EÚ má podľa Európskej komisie významný vplyv na produkciu plodín na ornej pôde, ako aj na krmivá pre zvieratá, a rovnako tak aj na dobré životné podmienky zvierat.

Navyše, zníženie úrovne krmiva pre zvieratá má podľa EK osobitný vplyv na príjmy chovateľov hospodárskych zvierat, keďže sa tým zvýšia ich vstupné náklady, ak v neskoršom období v roku dôjde k nedostatku krmív.

Odporúčame:
Horúčavy na Slovensku ovplyvnili aj chov kurčiat, hydinári sa však snažia o optimálne podmienky

„Som veľmi znepokojený týmto dlhodobým klimatickým vývojom. Bol som v kontakte s niekoľkými ministrami z postihnutých krajín, aby som prerokoval situáciu a dostal aktuálne hodnotenie vplyvu. Komisia ako vždy je pripravená podporovať poľnohospodárov postihnutých suchom pomocou viacerých nástrojov vrátane vyšších zálohových platieb, odchýlok od požiadaviek na ekologizáciu a štátnu pomoc. Spoločná poľnohospodárska politika už teraz poskytuje záchrannú sieť pre poľnohospodárov, ktorí sa musia vyrovnať s nepredvídateľnými udalosťami,“ dodal Phil Hogan.

Viac k témam: Európska komisia (EK), farmári, Phil Hogan
Zdroj: Webnoviny.sk – Európska komisia prichádza s novou možnosťou podpory farmárov zasiahnutých suchom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *