Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Európska lieková agentúra príde o takmer tretinu zamestnancov, môžu za to holandské zákony

Európska lieková agentúra príde o takmer tretinu zamestnancov, môžu za to holandské zákony

BRATISLAVA 2. augusta (WebNoviny.sk) – Európska lieková agentúra (EMA) po vynútenom sťahovaní z Londýna do Amsterdamu príde o takmer tretinu zamestnancov. Pôvodne pritom očakávala, že stratí do 20 % personálu.

Informoval o tom portál Dutchnews. „Je zrejmé, že agentúra stratí viac personálu, ako pôvodne očakávala,“ uviedla EMA vo svojom vyhlásení.

Nedovoľujú reťazenie pracovných zmlúv

Celkovo EMA očakáva úbytok zamestnancov na úrovni približne 30 %, pričom podľa nej je vysoká neistota v otázke udržania ďalších pracovníkov v strednodobom horizonte. Niektorí zo zamestnancov už dali výpovede a hľadajú si inú prácu ešte pred sťahovaním EMA, ktoré vyvolal brexit.

Na príčine tejto situácie sú holandské zákony, ktoré nedovoľujú reťazenie pracovných zmlúv na určitý čas. EMA zamestnáva 135 ľudí na krátkodobé zmluvy.

Odporúčame:
Zamestnávatelia žiadajú reformu vzdelávania, Slovensko môže prísť o najlepších absolventov

Ďalšou z možných príčin je aj pravidlo, podľa ktorého zamestnanci európskych agentúr dostávajú plat podľa nákladov na život v krajine, kde príslušná agentúra sídli. Pri niektorých zamestnancoch EMA by to znamenalo zredukovanie platov o 24 %.

Nábor nových pracovníkov

Agentúra už odštartovala nábor nových pracovníkov, aby nahradila odchádzajúcich. I tak však očakáva, že niektoré úlohy budú musieť ísť do úzadia. Ide napríklad o medzinárodnú spoluprácu či tvorbu a revíziu smerníc.

EMA sa musí presťahovať z Londýna po tom, čo Veľká Británia opustí Európsku úniu. V novembri minulého roka sa rozhodovalo o novom sídle, pričom kandidatúru podalo aj Slovensko. Jeho ponuka však nepostúpila ani do druhého kola. Po niekoľkých kolách hlasovaní ostali vo finále s rovnakým počtom hlasov Miláno a Amsterdam, o definitívnom výsledku rozhodol napokon žreb.

Viac k témam: brexit, EMA Európska lieková agentúra, Európska únia, Holandsko, Veľká Británia
Zdroj: Webnoviny.sk – Európska lieková agentúra príde o takmer tretinu zamestnancov, môžu za to holandské zákony © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *