Home / SLOVENSKO / Hlavné mesto sa pre zákaz hazardu odvolalo na najvyšší súd, návrh podporili aj mestskí poslanci

Hlavné mesto sa pre zákaz hazardu odvolalo na najvyšší súd, návrh podporili aj mestskí poslanci

BRATISLAVA 27. júla (WebNoviny.sk) – Hlavné mesto SR Bratislava v piatok  podalo na Najvyšší súd SR odvolanie voči rozhodnutiu Krajského súdu v Bratislave o nezákonnosti všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o zákaze hazardu v Bratislave.

„Urobili sme tak po včerajšom (štvrtkovom) stretnutí s členmi Petičného výboru za zákaz hazardu a členmi pracovnej skupiny zloženej z poslancov mestského zastupiteľstva. Som rád, že prítomní členovia Petičného výboru podanie tohto návrhu podporili. Spoločne robíme všetko pre to, aby vôľa 136-tisíc Bratislavčanov, ktorí podpísali petíciu, ale aj všetkých odporcov hazardu nebola pošliapaná. Zároveň sme sa zhodli na tom, že je potrebné, aby najvyšší súd rozhodol v takom čase, v ktorom predmetné VZN ešte nestratí platnosť,“ uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer.

Právo obyvateľov miest a obcí

Hlavné mesto žiada, aby Najvyšší súd SR rozhodol čím skôr a napravil zákonné pochybenia, ktorých sa dopustil krajský súd vo svojom rozhodnutí.

„Nesmieme pripustiť, aby bolo touto cestou obmedzené, alebo dokonca popreté právo obyvateľov miest a obcí a ich volených zástupcov upraviť hazard na svojom území,“ primátor Ivo Nesrovnal zároveň otvoril otázku iniciovania novej petície za zákaz hazardu, k tejto možnosti sa petičný výbor vráti podľa posúdenia odvolania hlavného mesta na Najvyššom súde SR.

Odporúčame:
Finančná správa upozorňuje na nelegálny hazard na internete, ľudia riskujú stratu peňazí

„Nevylučujem ani takú možnosť, dnes je však, ako sme sa zhodli s petičným výborom, potrebné urobiť všetko pre to, aby bola jasne rešpektovaná vôľa desiatok tisíc Bratislavčanov z existujúcej petície. Aby najvyšší súd vo veci riadne rozhodol a odstránil evidentné pochybenia obsiahnuté v uznesení krajského súdu v lehote, v ktorej VZN nestratí platnosť. Verím, že najvyšší súd rozhodne v prospech obyvateľov Bratislavy, pretože záujem finančných skupín a oligarchov hazardu nesmie prevládnuť nad záujmom slušných ľudí. Niekomu veľmi záleží na tom, aby sa hazard v Bratislave znova rozrastal,“ dodal Nesrovnal.

Krajský súd rozhodol o nezákonnosti

Hlavné mesto dostalo koncom júna uznesenie Krajského súdu v Bratislave, ktorý rozhodol o nezákonnosti VZN o zákaze hazardu v Bratislave. Rozhodnutím krajského súdu stratilo VZN o zákaze hazardu účinnosť, čo znamená, že mesto bude musieť opäť vydávať licencie na výherné automaty.

VZN je však naďalej platné, a preto mesto bude žiadať Najvyšší súd SR o odklad vykonateľnosti rozhodnutia. Lehota na podanie kasačnej sťažnosti ako riadneho opravného prostriedku je jeden mesiac od doručenia uznesenia Krajského súdu v Bratislave, teda do 28. júla 2018.

Viac k témam: Bratislava, hazard, Najvyšší súd SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Hlavné mesto sa pre zákaz hazardu odvolalo na najvyšší súd, návrh podporili aj mestskí poslanci © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na muníciu pre Ukrajinu sa vyzbieralo už viac ako 3,5 milióna eur. O slovenskej zbierke píšu aj zahraničné médiá

Zbierka na múniciu pre Ukrajinu bude aj naďalej pokračovať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *