Home / SVET / Sopka Manaro na súostroví Vanuatu sa opäť ozvala, obyvatelia sa majú podľa úradov odsťahovať

Sopka Manaro na súostroví Vanuatu sa opäť ozvala, obyvatelia sa majú podľa úradov odsťahovať

WELLINGTON 27. júla (WebNoviny.sk) – Úrady súostrovia Vanuatu nariadili evakuáciu všetkých obyvateľov ostrova Ambae po tom, ako sa opäť ozvala sopka Manaro.

Poslanec Ralph Regenvanu na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter uviedol, že vláda opäť vyhlásila stav núdze a prikázala povinný odchod z ostrova.

Rovnaký scenár sa pritom odohral aj vlani v septembri. Úrady od marca povzbudzujú ľudí, aby sa natrvalo presťahovali, pričom im ponúkajú ubytovanie na dvoch susedných ostrovoch.

Odporúčame:
Foto: Láva zo sopky Kilauea na Havaji preletela cez strechu lode, desiatky pasažierov sú zranení

Obyvateľka ostrova Lillian Garae uviedla, že hluk sopky im znepríjemňuje spánok, popol zase zhoršuje astmu niektorých detí a prach znižuje viditeľnosť. Tridsaťdeväťročná žena dodala, že celý život býva na ostrove a uvažuje o presťahovaní.

Podľa jej slov však sopka ohrozuje aj okolité ostrovy, takže odchod na jeden z nich nepovažuje za dobré riešenie. „Chcem odísť, ale neviem kam, tak zostávam na Ambae,“ vyjadrila sa.

Viac k témam: ostrov Ambae, sopka Manaro, Vanuatu
Zdroj: Webnoviny.sk – Sopka Manaro na súostroví Vanuatu sa opäť ozvala, obyvatelia sa majú podľa úradov odsťahovať © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na Časiv Jar útočí viac ako dvadsaťtisíc ruských vojakov, mesto je nateraz plne pod kontrolou Ukrajincov

Ruskí vojaci sústreďujú svoje úsilie na Časiv Jar, ktorý považujú za kľúčový pre ďalší postup smerom ku Kosťantynivke, Kramatorsku a Sloviansku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *