Home / SLOVENSKO / Prokuratúra sa bude opäť zaoberať kauzou Aquinovci, o skupine písal aj zavraždený novinár Kuciak

Prokuratúra sa bude opäť zaoberať kauzou Aquinovci, o skupine písal aj zavraždený novinár Kuciak

BRATISLAVA 24. júla (WebNoviny.sk) – Kokaínový kráľ Silvio Aquino, ktorý cez nastrčené firmy vlastnil hotel pod Tatrami, nebol slovenským orgánom neznámy, informuje portál TV JOJ noviny.sk.

Naša prokuratúra v súvislosti s týmto mužom poskytla právnu pomoc Belgičanom, ktorí teraz súdia členov jeho klanu. Aquina pred tromi rokmi zastrelili neďaleko jeho belgického domova, o jeho skupinu a jej korene u nás sa zaujímal aj Ján Kuciak.

V Belgicku viedli proti nim trestné konanie

Pri kauze Aquinovcov belgickej polícii pomáhali aj slovenskí prokurátori, a to v roku 2013. Belgickí vyšetrovatelia vtedy prišli na Slovensko. O právnu pomoc Belgičania požiadali dvakrát. V tom čase už hotel v Starej Lesnej pod Tatrami patril klanu Aquinovcov, a to cez firmu, za ktorou stál ich účtovník.

Odporúčame:
Farmári sú rozčarovaní z prístupu Pellegriniho ohľadom ich stretnutia, ocenili však Čižnára

Už vtedy v Belgicku proti ním viedli trestné konanie za ich pôsobenie v kriminálnom zoskupení. „Na základe týchto požiadaviek bola vykonaná právna pomoc, ktorú vykonávali štyri okresné prokuratúry,“ informuje T.

Konkrétne v Kežmarku, Spišskej Novej Vsi, ale aj v Košiciach a na juhu v Lučenci. Naše orgány však vtedy nikoho neobvinili. „Výsledky vykonaných úkonov neodôvodňovali uplatnenie pôsobnosti orgánov činných v trestnom konaní na Slovensku voči konkrétnym osobám,“ dodáva T.

Kuciakova práca mohla byť hrozbou

Teraz sa Generálna prokuratúra SR bude informáciami o Aquinovcoch zaoberať opäť. Dôvodom je článok, ktorý aj na portáli Aktuality.sk zverejnil medzinárodný investigatívny tím, v ktorom pôsobil aj nebohý Ján Kuciak. V pondelok zároveň polícia potvrdila, že prípad spod Tatier majú na starosti vyšetrovatelia, ktorí sa zaoberajú jeho vraždou.

Či novinára mohla ohroziť práve jeho práca súvisiaca s Aquinovcami, však právny zástupca jeho rodiny Daniel Lipšic nechcel komentovať. „Aby v súčasnosti tí, ktorí sú najviac podozriví, nedostali varovanie,“ uviedol Lipšic. Pripustil však, že po piatich mesiacoch vyšetrovania sa niektoré verzie javia reálnejšie ako iné.

Odporúčame:
Brusel sa opäť zaujíma o vraždu novinára Kuciaka, na Slovensko príde ďalšia delegácia

„Tie vyšetrovacie verzie sú ustálené, darí sa ustáliť tie, ktoré sú najviac pravdepodobné,“ pokračuje Lipšic. Trestné stíhanie pre vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zároveň prebieha aj v Taliansku.

„Každý deň sa vyšetrovanie o niečo posúva. Myslím si, že dnes je situácia oveľa lepšia, ako pred pár mesiacmi,“ dodal Lipšic.

Schránka firmy v Košiciach

Zároveň na povrch vychádzajú ďalšie informácie, píše portál noviny.sk. Firma s takmer identickým názvom a rovnakou belgickou adresou, ako tá, ktorá kúpila hotel pre Aquinovcov, má od januára schránku v Košiciach.

Za pozornosť stojí, že jej majitelia majú trvalý pobyt v belgickom mestečku, ktoré je vzdialené len pár kilometrov od sídla Aquinovcov a ktoré podľa belgických médií figurovalo aj vo veľkej drogovej kauze z roku 2014. Silvia Aquina v nej stíhali pre vývoz šiestich ton tabliet extázy do Austrálie. Proces s Aquinovcami v Belgicku ešte nie je skončený.

Viac k témam: Daniel Lipšic, Generálna prokuratúra SR, Ján Kuciak, kauza Aquinovci, Taliansko
Zdroj: Webnoviny.sk – Prokuratúra sa bude opäť zaoberať kauzou Aquinovci, o skupine písal aj zavraždený novinár Kuciak © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

NATO je predovšetkým mierová organizácia, nerieši medzinárodné konflikty použitím sily, vyhlásil Blanár

Slovensko si pripomína 20. výročie vstupu do NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *