Home / KULTÚRA / Hudba / Pressburger Klezmer Band zverejnili videoklip ku Vigndik a fremd kind, spojili ho s protestami

Pressburger Klezmer Band zverejnili videoklip ku Vigndik a fremd kind, spojili ho s protestami

BRATISLAVA 23. júla (WebNoviny.sk) – Bratislavská kapela Pressburger Klezmer Band zverejnila videoklip k piesni Vigndik a fremd kind zo svojho ôsmeho štúdiového albumu Baladen (2018).

Réžiu a scenár klipu zverili hudobníci filmárovi a hudobníkovi Braňovi Špačkovi, ktorý je v umeleckom prostredí známy pod prezývkou Špako. „Nebolo žiadne lámanie si hlavy, ako poňať klip a podobne. Mal som privilégium vybrať si na albume pesničku pre klip. Udalosť, ktorá nás všetkých hlboko zasiahla – vražda a následné prebudenie ľudí, protesty, demonštrácie… Od prvej demonštrácie som si bral so sebou kameru a natáčal. Veď je to moja robota. Nemal som predstavu, čo s tým. Len mi prišlo, že je dôležité zachytiť tie veci. A keď som počúval album balád od Klezmeru, sa mi tieto dve veci spojili,“ povedal režisér, kameraman a scenárista v jednej osobe.

Umelecký pohľad na spoločenskú situáciu

Kapela, ktorá nedávno oslávila dve desaťročia existencie, sa k temným udalostiam slovenských dejín vyjadrovala s pravidelnou periodicitou. Fanúšikov a fanúšičky Pressburger Klezmer Band preto spoločenská angažovanosť singla Vigndik a fremd kind len ťažko prekvapí.

Uvedomovali sme si, že všade na svete sa stávajú podobné tragédie, ktoré spájajú ľudí a nútia vyjadriť nesúhlas s násilím, ktoré pácha človek na inom človeku. Láska k našim blízkym a obava o ich budúcnosť bola témou, ktorá rezonovala v ľuďoch, ktorí prišli vyjadriť súcit a svoju nespokojnosť a stala sa zároveň jednou z tém nášho nového klipu. Nakoniec sme sa rozhodli túto pieseň venovať ľudom, ktorí sa zúčastnili protestných akcií v mnohých slovenských aj zahraničných mestách, ale aj tým, ktorí z najrôznejších dôvodov nemohli byť pri tom,“ opísala myšlienku singla speváčka skupiny Marta Potančoková.

Chceli sme klipom vyjadriť taký všeobecný postoj k tomu, čo sa okolo nás deje, bez akéhokoľvek zosobňovania, prehnaných emócií, útokov a podobne. Skrátka náš umelecký pohľad na vec,“ doplnil ju huslista Andrej Werner.

Žiadne mená politikov

V klipe nie sú konkretizované žiadne mená politikov, ktorí sa objavia v obraze. „Zámerne som nepoužil žiadny záber s menami politikov, lebo ich nechcem šíriť a verím, že časom po nich ani pes neštekne. To prebudenie ľudí je tam však zachytené navždy, z toho sa teším a želám si, nech si každý k tomuto klipu pridá svoj vlastný význam,“ dodal Špako.

Skladbu si budú môcť fanúšikovia a fanúšičky Pressburger Klezmer Band vypočuť naživo na koncertoch v rámci jesenného turné k nahrávke Baladen.

Viac k témam: hudba, Pressburger Klezmer Band
Zdroj: Webnoviny.sk – Pressburger Klezmer Band zverejnili videoklip ku Vigndik a fremd kind, spojili ho s protestami © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najznámejšia vianočná pieseň je Tichá noc. Viete, ako vznikla a kto ju zložil?

Text tejto najznámejšej vianočnej piesne preložili postupne do viac ako 200 jazykov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *