Home / SLOVENSKO / Iniciatíva #niejenamtojedno je znepokojená klubom Noční vlci a organizuje verejné zhromaždenie

Iniciatíva #niejenamtojedno je znepokojená klubom Noční vlci a organizuje verejné zhromaždenie

BRATISLAVA 20. júla (WebNoviny.sk) – Študentská iniciatíva #niejenamtojedno je znepokojená informáciami o ruskej motorkárskej skupine Noční vlci, ktorá si zriadila svoje európske sídlo na Slovensku v obci Dolná Krupá v okrese Trnava. Iniciatíva preto naplánovala verejné zhromaždenie na piatok 27. júla pred Ministerstvom vnútra SR o 17:00.

„Pozývame všetkých občanov, aby prišli spolu s nami vyjadriť nesúhlas s tým, aby na našom území bol takýto objekt, a spoločne ukážme, že nám bezpečnosť našej krajiny nie je ukradnutá“. Agentúru SITA informoval Timotej Lauko z iniciatívy #niejenamtojedno.

Ťažká bojová technika

„Noční vlci sú známa paramilitantná motorkárska jednotka priamo podporovaná ruským Kremľom. Rovnako tento motorkársky gang verbuje členov, ktorí spolu s proruskými separatistmi bojujú u našich východných susedov na Ukrajine,“ uvádza iniciatíva vo svojom stanovisku.

Ako sa v ňom ďalej píše, zábery z dronu ukázali, že v areáli ich základne v Dolnej Krupej sa nachádza ťažká bojová technika vrátane minimálne jedného tanku. Podľa vyjadrení policajného prezídia situáciu monitorujú a nevnímajú ju ako potenciálnu hrozbu, keďže stroje nie sú streľbyschopné a žiadny zákon nebol porušený.

Odporúčame:
Noční vlci prišli na Slovensko provokovať demokratov a robiť nábor ľudí na Donbas, tvrdí Budaj

„Priestory nápadne pripomínajúce strelnicu, či fotky Nočných vlkov so Slovenskými brancami však naznačujú niečo iné. Jozef Hambálek, šéf Nočných vlkov na Slovensku a dobrý kamarát bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka je na dovolenke a problém s bojovou technikou vo svojom objekte nevidí,“ dodáva študentská iniciatíva #niejenamtojedno.

Klub je známy ruský nacionalizmom

Podľa medializovaných informácií si ruský motorkársky klub Noční vlci zriadil základňu v obci Dolná Krupá pri Trnave. Niektoré médiá zároveň priniesli letecké zábery vojenskej techniky v areáli. Šéf klubu Aleksandr Zaldostanov, známy ako Chirurg, je osobným priateľom ruského prezidenta Vladimíra Putina a vzťahujú sa na neho protiruské sankcie prijaté Európskou úniou, USA a Kanadou.

Odporúčame:
Ministerstvo žiada vrátiť vojenskú technicku z areálu klubu Noční vlci, Čaplovič je mimo službu

Klub Noční vlci je známy ruským nacionalizmom a otvorene podporoval napríklad anexiu Krymu Ruskom a následné proruské povstanie na východe Ukrajiny. Jeho členovia sa hlásia k pravoslávnej viere, čo ich podľa vlastných slov odlišuje od ostatných motorkárskych klubov, ktoré sú zapletené v kriminálnych aktivitách.

V prípade vojenskej techniky v Dolnej Krupej bola bez vedomia ministra obrany podpísaná zmluva medzi Vojenským historickým ústavom o prenájme techniky s Múzeom historických vozidiel Trnava, ktorej konateľom je Jozef Hambálek. Z doteraz známych skutočností je zrejmé, že riaditeľ Vojenského historického ústavu plukovník Miloslav Čaplovič si dôkladne nepreveril pozadie tohto občianskeho združenia a tým prekročil svoje kompetencie.

Čaplovič zohral kľúčovú úlohu

„Minister obrany Peter Gajdoš preto až do vyšetrenia všetkých okolností nariadil dočasné pozastavenie výkonu funkcie riaditeľa Vojenského historického ústavu Miloslava Čaploviča. Zároveň nariadil okamžité ukončenie zmluvy s uvedeným občianskym združením a vrátenie techniky. A to aj napriek tomu, že ide o múzejné kusy, čiže nefunkčnú a znehodnotenú techniku, s ktorou už nie je možné plniť úlohy, pre ktoré bola vyrobená,“ informovala v piatok v oficiálnom stanovisku rezortu obrany hovorkyňa ministerstva Danka Capáková.

Odporúčame:
Polícia môže zasiahnuť proti ruským motorkárom z klubu Noční vlci, priestupky však nezaznamenali

Kľúčovú úlohu v prenájme vyradenej vojenskej techniky zohral šéf Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič, ktorý uzatvoril zmluvu s Múzeom historických vozidiel Trnava, kde je konateľom Jozef Hambálek.

Ten vlastní spomínaný areál, kde je vojenská technika momentálne uskladnená. Čaplovič navyše o podpise zmluvy s Hambálkovým občianskym združením neinformoval svojich nadriadených, respektíve samotného ministra obrany Petra Gajdoša.

Viac k témam: #niejenamtojedno, ministerstvo vnútra SR, Noční vlci
Zdroj: Webnoviny.sk – Iniciatíva #niejenamtojedno je znepokojená klubom Noční vlci a organizuje verejné zhromaždenie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Forró podporou Pellegriniho nedodržal rozhodnutia predsedníctva strany, v Maďarskej aliancii sa cítia byť podvedení

Správu o zrušení rokovania s Korčokom sa dozvedeli z facebookovej stránky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *