Home / SVET / V obci Stará Lesná po povodniach zateká strecha na škole, ministerka Lubyová prisľúbila pomoc

V obci Stará Lesná po povodniach zateká strecha na škole, ministerka Lubyová prisľúbila pomoc

STARÁ LESNÁ 20. júla (WebNoviny.sk) – Situácia po prívalových dažďoch a následnej povodni v Starej Lesnej je už stabilizovaná, na mieste však stále zasahujú záchranné zložky a pomáhajú aj samaritáni.

Do postihnutej obci sa v piatok prišla pozrieť aj ministerka školstva Martina Lubyová, ktorá prisľúbila pomoc s opravou zatekajúcej strechy na škole.

„Prišla som sa pozrieť, keďže vieme, že škola poskytla pomoc niektorým evakuovaným ľuďom. Chcela som vedieť, či môžeme nejako pomôcť samotnej škole,“ uviedla pre agentúru SITA ministerka.

Evakuovali takmer 300 ľudí

Škola nebola podmytá, budova je v poriadku. Problém je však so strechou, ktorá pri silných dažďoch zateká. „Vieme pomôcť s opravou havarijného stavu strechy, nájdeme v rozpočte prostriedky na jej opravu,“ dodala Lubyová.

Odporúčame:
Foto: Hasiči evakuovali zo Starej Lesnej vyše 200 ľudí, v Podspádoch hrozí pre prívalové dažde pád mosta (aktualizované)

Situácia v obci bola zo stredy na štvrtok kritická a vyžiadala si evakuácii 274 osôb. Po prívalových dažďoch sa vylial potok, zmenil koryto a zaplavil okolité domy v miestnej rómskej osade, niekoľko chát a hotel. Najskôr evakuovali 36 rómskych detí z osady do priestorov obecného úradu.

Ďalších 111 ľudí z chatovej osady umiestnili dočasne do budovy školy. Nadránom museli evakuovať ďalších 127 hostí z hotela, ktorých sa ujal iný hotel. Evakuovaným poskytli lehátka a deky.

Poskytujú stravu i prístrešie

Voda poškodila aj všetky mosty v obci. Jeden z nich, smerujúci do osady, nie je dostupný vozidlami, iba pre peších. Obec preto požiadala Správu štátnych hmotných rezerv o výstavbu nového mosta a čakajú na stanovisko.

Od štvrtka na mieste pomáhajú aj samaritáni, ktorých oslovilo Krajské riaditeľstvo HaZZ, aby vytvorili zázemie pre záchranné systémy, ktoré nepretržite pomáhajú už desiatky hodín.

„V stane poskytujeme zázemie – stravu, prístrešie a tekutiny, pre všetky zasahujúce záchranné zložky,“ uviedol pre agentúru SITA Marcel Sedlačko z Asociácie samaritánov SR.

Vyhlásená mimoriadna situácia

Starosta Starej Lesnej Ľubomír Lauf uviedol, že profesionálni i dobrovoľní hasiči pomáhali nepretržite dvadsať hodín. Situáciu sa podľa neho podarilo zvládnuť vďaka dobrej koordinácii všetkých záchranných systémov, komunikácii s krízovým štábom a aj vďaka miestnym obyvateľom, ktorí neváhali podať pomocnú ruku a evakuovaným osobám poskytli svoje príbytky.

Odporúčame:
Bez pitnej vody ostali obyvatelia Tatranskej Kotliny i Ždiarania, môžu za to povodne

Ako uviedla prednostka Okresného úradu (OÚ) Kežmarok Veronika Havirová, v okrese Kežmarok stále pretrváva najvyšší, teda III. stupeň povodňovej aktivity v Starej Lesnej a Osturni, mimoriadna situácia bola vyhlásená v Malej Frankovej, kde voda zliala viacero domov.

Viac k témam: hasiči, Martina Lubyová, povodeň, prívalové dažde, prívalový dážď
Zdroj: Webnoviny.sk – V obci Stará Lesná po povodniach zateká strecha na škole, ministerka Lubyová prisľúbila pomoc © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajincom sa podarilo zničiť na okupovanom Kryme štyri ruské raketové systémy S-400

Údery podľa zničili alebo kriticky poškodili aj tri ruské radarové stanice, veliteľské stanovište protivzdušnej obrany a systém velenia a riadenia protivzdušnej obrany Fundament-M.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *