Home / EKONOMIKA / USA začali prešetrovať vplyv dovozu uránu z Ruska aj Číny na národnú bezpečnosť

USA začali prešetrovať vplyv dovozu uránu z Ruska aj Číny na národnú bezpečnosť

WASHINGTON 19. júla (WebNoviny.sk) – Americké ministerstvo obchodu začalo prešetrovať vplyv dovozu uránu na národnú bezpečnosť. Minister obchodu Wilbur Ross uviedol, že USA produkujú iba päť percent uránu, ktorý potrebujú pre armádu a výrobu elektriny.

Ešte v roku 1987 krajina vlastnou produkciou pokrýva takmer polovicu svojej spotreby uránu. O prešetrovanie požiadali ešte v januári dve americké spoločnosti UR-Energy a Energy Fuels, ktoré ťažia urán. V žiadosti uviedli, že americké odvetvie ťažby uránu zdecimoval dovoz z krajín, kde urán ťažia firmy podporované štátom, ako sú Rusko, Kazachstan, Uzbekistan a Čína.

Odporúčame:
Čierna Hora by mohla začať tretiu svetovú vojnu, tvrdí šéf Bieleho domu Donald Trump

„Naša krajina si nemôže dovoliť závislosť od zahraničných zdrojov – osobitne od Ruska a krajín v jeho sfére vplyvu a od Číny – v prípade prvku, ktorý je chrbticou nášho jadrového odstrašovania, je zdrojom energie lodí a ponoriek amerického jadrového námorníctva a produkuje sa z neho 20 percent elektriny, ktorú krajina spotrebuje,“ uviedli obe firmy v žiadosti.

Energy Fuels a Ur-Energy zároveň vládu požiadali, aby zaviedla kvóty na dovoz, ktoré by zachovali štvrtinu amerického trhu pre domáci urán. Prešetrovanie môže trvať deväť mesiacov a potom minister obchodu môže dať prezidentovi odporúčanie, aké kroky je potrebné prijať.

Viac k témam: Čína, Rusko, urán, USA
Zdroj: Webnoviny.sk – USA začali prešetrovať vplyv dovozu uránu z Ruska aj Číny na národnú bezpečnosť © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *