Home / EKONOMIKA / Bankovníctvo / Zvyšovanie úrokových sadzieb bude v USA pokračovať, podľa šéfa Fedu za to môže ekonomický rast

Zvyšovanie úrokových sadzieb bude v USA pokračovať, podľa šéfa Fedu za to môže ekonomický rast

WASHINGTON 17. júla (WebNoviny.sk) – Vďaka silnému ekonomickému rastu bude podľa šéfa amerického Federálneho rezervného systému (Fed) Jeroma Powella centrálna banka pokračovať v ceste postupného zvyšovania úrokových sadzieb.

Powell to povedal v utorok v Kongrese, ale poznamenal, že tvrdá obchodná politika prezidenta Donalda Trumpa prináša riziko utlmenia budúceho ekonomického rastu, ak povedie k trvalo vysokým clám.

V pravidelnej správe o menovej politike, ktorá sa v Kongrese prednáša dvakrát ročne, Powell predložil optimistické hodnotenie výhľadu ekonomiky.

Odporúčame:
Niektorí Slováci si z výplaty dokážu odložiť aj vyše sto eur, z penzie dôchodcovia usporia aj 149 eur

Konštatoval, že výkon hospodárstva umožnil Fed-u zmenšiť „mimoriadnu podporu“, ktorú začal uplatňovať pred desaťročím, aby pomohol dostať ekonomiku z recesie.

„Naša politika odzrkadľuje silný výkon hospodárstva a jej cieľom je zabezpečiť, aby tento trend pokračoval,“ povedal Powell v bankovom výbore Senátu.

Podľa súkromných ekonómov vyjadrenia Powella vyslali jasný signál, že Fed smeruje k ďalším dvom zvýšeniam úrokov v tomto roku. „Hoci napätie v obchode zostáva rizikom, naďalej očakávame, že silný rast aktivity a zvyšujúca sa inflácia podnietia Fed, aby úrokové sadzby zvýšil v septembri a decembri a potom opäť dvakrát začiatkom roku 2019,“ povedal Andrew Hunter zo spoločnosti Capital Economics.

Viac k témam: FED americký Federálny rezervný systém, Jerome Powell, USA, zvyšovanie úrokov
Zdroj: Webnoviny.sk – Zvyšovanie úrokových sadzieb bude v USA pokračovať, podľa šéfa Fedu za to môže ekonomický rast © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dolár mierne oslabil oproti jenu aj voči euru, Fed zrejme zníži svoju hlavnú úrokovú sadzbu

Oproti japonskému jenu dolár klesol na 107,88 JPY/USD z piatkovej úrovne 107,90 JPY/USD.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *