Home / EKONOMIKA / Automobilový priemyseľ / Európska komisia zverejnila záverečné posúdenie dialógu s Volkswagenom po škandále Dieselgate

Európska komisia zverejnila záverečné posúdenie dialógu s Volkswagenom po škandále Dieselgate

BRATISLAVA 17. júla (WebNoviny.sk) – Európska komisia (EK) a vnútroštátne orgány na ochranu spotrebiteľa v EÚ v utorok zverejnili závery týkajúce sa zvolávania 8,5 milióna automobilov, ku ktorému pristúpila v Európskej únii skupina Volkswagen po škandále „Dieselgate“.

Miera opráv vozidiel

Komisia a orgány na ochranu spotrebiteľa EÚ vítajú úsilie skupiny Volkswagen vybudovať dôveru vďaka zvolávaniu vozidiel a výraznému zlepšeniu informácií poskytovaných spotrebiteľom, no zároveň vyjadrujú poľutovanie nad tým, že spoločnosť nemohla poskytnúť úplnú a jednoznačnú záruku v prípade problémov po oprave. Informovalo o tom v utorok tlačové oddelenie Zastúpenia Európskej komisie v SR.

Odporúčame:
Volkswagen Slovakia na dva týždne zastavil výrobné linky

Miera opráv vozidiel v súčasnosti dosahuje podľa Európskej komisie 80 % a skupina Volkswagen (VW) sa zaviazala k pokračovaniu bezplatnej aktualizácie a súvisiacej faktickej záruky pri riešení problémov, ktoré nastanú po aktualizácii, až do konca roka 2020.

„Snažili sme sa, aby bol VW aktívnejší voči spotrebiteľom v EÚ, ktorých sa škandál Dieselgate dotkol. Spoločnosť VW splnila sľúbený akčný plán, to však bolo všetko. Opäť sa ukazuje, že musíme zabezpečiť prísnejšie pravidlá pre individuálne uplatňovanie nárokov v EÚ vrátane kolektívnych žalôb,“ povedala eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová.

Prijaté opatrenia

Európska komisia a orgány na ochranu spotrebiteľa sa vo svojich záveroch zhodujú v tom, že opatrenia prijaté spoločnosťou Volkswagen doteraz viedli k pozitívnemu vývoju, pokiaľ ide o opatrenie na budovanie dôvery a dostupné online informácie s podrobnými otázkami a odpoveďami a videoklipmi o dôvodoch aktualizácie a spôsobe ako ju získať.

Na druhej strane spoločnosť Volkswagen neposkytla úplnú a jednoznačnú záruku, že aktualizácia nemá vplyv na výkonnosť automobilov a odmietla zjednodušiť podmienky prístupu k opatreniu na budovanie dôvery.

Skupina VW sa podľa EK zaviazala odpovedať na všetky sťažnosti, ktoré môžu mať spotrebitelia po oprave. Ak majú dotknutí spotrebitelia problémy s aktualizáciou, majú sa obrátiť na svojich miestnych predajcov.

V prípade, že im nebude poskytnutá pomoc, mali by podať formálnu sťažnosť na národné kontaktné miesta spoločnosti Volkswagen pre zvolávanie a informovať o tom svoju vnútroštátnu spotrebiteľskú organizáciu. Ukončenie tohto koordinovaného opatrenia na úrovni EÚ nevylučuje podľa Európskej komisie ďalšie opatrenia na presadzovania práva na vnútroštátnej úrovni v závislosti od miestnych podmienok.

Viac k témam: automobilový priemysel, Věra Jourová, Volkswagen (VW)
Zdroj: Webnoviny.sk – Európska komisia zverejnila záverečné posúdenie dialógu s Volkswagenom po škandále Dieselgate © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dopady šírenia variantu omikron na Slovensku intenzívne riešia aj slovenské automobilky

Žilinská Kia už pri týždennom porovnaní eviduje nárast počtu pozitívnych ako aj tých v karanténe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *