Home / KULTÚRA / Film a TV / Objavili 60 rokov stratený scenár filmu Stanleyho Kubricka, na svoju dobu bol veľmi kontroverzný

Objavili 60 rokov stratený scenár filmu Stanleyho Kubricka, na svoju dobu bol veľmi kontroverzný

BRATISLAVA 16. júla (WebNoviny.sk) – Univerzitný profesor našiel pri svojom výskume 60 rokov stratený scenár nenakrúteného filmu legendárneho amerického režiséra, scenáristu a producenta Stanleyho Kubricka.

Scenár patrí plánovanej snímke Burning Secret z konca 50. rokov, ktorej nakrúcanie filmové štúdio MGM nakoniec zrušilo. Pravdepodobne preto, že bolo na tú dobu príliš kontroverzné.

Spolupracovník plánoval na filme pracovať

Nathan Abrams z univerzity vo waleskom Bangore robil výskum o Kubrickovom poslednom filme Široko zatvorené oči (1999), známej aj pod názvom Eyes Wide Shut – Spaľujúca vášeň., keď narazil na stratený scenár. „Syn Kubrickovho spolupracovníka, ktorý si praje zostať v utajení, mi ukázal kópiu,“ vyjadril sa akademik s tým, že „spomínaný spolupracovník plánoval na filme pracovať, ak by mu dali zelenú„.

Podľa Abramsa existujú o scenári zmienky v biografiách a archívoch o Kubrickovi. „Nikto však nevedel, či naozaj napísal scenár a dokončil ho. A teraz vieme odpoveď na túto otázku a máme dokončený scenár,“ cituje profesora spravodajský portál BBC.

Spojenie s ďaľšími filmami

Burning Secret mala byť adaptácia novely rakúskeho autora Stefana Zweiga z roku 1913. Scenár k nej napísal v roku 1956 so spisovateľom Calderom Willinghamom. Príbeh sa zameriava na uhladeného poisťovacieho agenta, ktorý sa skamaráti s desaťročným chlapcom, aby mohol zviesť jeho matku. Podľa Abramsa tvorcovia dej odohrávajúci sa vo Viedni pretvorili a v scenári ho vsadili do súčasnej Ameriky.

Povedal by som, že môžeme vidieť priame spojenie medzi týmto filmom, Lolitou, Barrym Lyndonom, Osvietením, ktoré vyvrcholilo v Široko zatvorených očiach. Prvky tohto filmu, aj napriek tomu, že ho nenakrútil, sa premietli do jeho ďalších filmov,“ skonštatoval Abrams, podľa ktorého by bolo skvelé, ak by scenár niekto vydal. „Bolo by to fantastické, vidieť to vydané, možno s nejakým komentárom, a ak by to nakoniec chcel možno niekto nakrútiť,“ dodal.

Stanley Kubrick *

* začínal ako fotoreportér a neskôr sa venoval tvorbe dokumentov. V roku 1953 predstavil svoj prvý celovečerný film Strach a túžba. Medzi jeho ďalšie filmy patria Cesty slávy (1957), Spartakus (1960), Lolita (1962), Dr. Divnoláska alebo Ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombu (1964), 2001: Vesmírna odysea (1968), Mechanický pomaranč (1971), Barry Lyndon (1975), Osvietenie (1980), Olovená vesta (1987).

Napriek tomu, že si počas kariéry vyslúžil 13 nominácií na ceny americkej Akadémie filmových umení a vied, získal iba jedného Oscara – v roku 1969 za vizuálne efekty vo filme 2001: Vesmírna odysea. Premiéry svojho posledného filmu, spomínanej psychologickej drámy Široko zatvorené oči, v ktorej hlavné úlohy stvárnili Nicole Kidman a Tom Cruise, sa nedožil. Zomrel 7. marca 1999.

Viac k témam: film
Zdroj: Webnoviny.sk – Objavili 60 rokov stratený scenár filmu Stanleyho Kubricka, na svoju dobu bol veľmi kontroverzný © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Zomrel režisér humoristických programov Stanislav Gurka, smúti za ním aj Rasťo Piško

Podľa scenára Stanislava Gurku vzniklo viacero filmov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *